Arbetsrätt

DI: Anställda får kollas med fingeravtryck

The Phone House får tillstånd av Datainspektionen att använda fingeravtryck som stämpelklocka när de anställda börjar, slutar och går på lunch. Men bara om personalen först säger ja till det.

Publicerad

- Om någon inte vill ge sitt samtycke har vi alternativa lösningar, säger Jonny Malmlöf, PR-ansvarig på The Phone House.


Systemet infördes under förra året när företaget ville effektivisera och säkerställa administrationen av arbetstiderna. Företaget hade tidigare upplevt så kallad kompisrapportering, att arbetskollegor stämplat in för varandra.


- Fingeravtrycken är bara en del av ett system som sköter hela schemaläggningen av arbetstider. Det är ett förenklat avtryck som läses av, det är alltså inte hela. Det går inte att ta ut den informationen och använda i andra sammanhang, säger Jonny Malmlöf.


Enligt honom togs införandet av systemet emot på ett positivt sätt av personalen, med något enstaka undantag.
Datainspektionen inledde sin granskning efter att ha fått in ett anonymt klagomål.

 
Inspektionen konstaterar nu att systemet är tillåtet, men bara om varje anställd kan tacka nej om hon eller han vill. Det måste också finnas andra lösningar för dem som tackar nej, exempelvis passerkort.


- Det är viktigt att poängtera att den anställde inte får utsättas för någon direkt eller indirekt påtryckning att välja systemet med fingeravtrycksavläsning, säger Lars Söderberg, jurist på Datainspektionen, i ett uttalande.