Arbetsrätt

DI: Övervakning av förare är okej

GPS-positionering av fordon får användas utan förarnas godkännande. Det har Datainspektionen beslutat.

Publicerad

Rent formellt anser Datainspektionen (DI) alltså att insamling av informationen för elektroniska körjournaler, som kopplas in i bilen och automatiskt registrerar körningar, är helt okej sett ur ett datalagringsperspektiv.

- Men den tekniska utvecklingen gör att det nu finns lösningar som bland annat kan begränsa vilka uppgifter som samlas in och hur länge de sparas. Det förstärkta skyddet för förarnas personliga integritet gör att firmor inte behöver få förarnas godkännande för att införa elektronisk körjournal, säger Datainspektionens jurist Maria Karlströms i ett pressmeddelande.

Men beslutet om att inget samtycke krävs har flera förbehåll. Bland annat att företagen inte får samla in mer information än vad som krävs för att redovisa körjournalerna till Skatteverket. Det innebär att uppgifterna inte behöver sparas under någon längre period, omkring tre månader anser DI vara motiverat.

- Det pågår en snabb utveckling av olika lösningar för elektroniska körjournaler. Vi uppmuntrar leverantörerna av sådana lösningar att redan från början bygga in ett effektivt integritetsskydd, säger Mikael Ejner, IT-säkerhetsspecialist på Datainspektionen.