Arbetsrätt

Diakon kände sig kränkt av kyrkan

Syndikalisterna stämmer Svenska kyrkan. En diakon tvingades ner i arbetstid och fick veta att hon inte var önskvärd längre, enligt stämningsansökan till AD. ”Sjukskrivningen är en direkt följd av uppsägningen”, skriver SAC.

Publicerad

SAC stämmer Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation och ett pastorat med fyra församlingar. En diakon, nu sjukskriven, tvingades ner till 75 procent mot sin vilja, enligt Östersunds Lokala Samorganisation av SAC. Östersunds LS har vid flera tillfällen under de senaste åren varit i kontakt med pastoratet för att uppmärksamma dem om diakonens arbetsmiljö.

Enligt stämningsansökan utsattes diakonen för kränkande särbehandling på arbetsplatsen. Pastoratet ville bli av med diakonen, hävdar Östersunds LS. I dessa samtal ska Syndikalisterna också ha pratat med arbetsgivaren om att uppdatera diakonens anställningsbevis. Utan gehör.

Sedan hösten 2008 hade diakonen arbetat heltid i Svenska kyrkan. Kontraktet sa till en början att diakonen var anställd på 75 procent. Den sista fjärdedelen var tidsbegränsad fram till 2009 års slut. Efter det fortsatte diakonen att jobba heltid. Kontraktet skrevs inte om. Men i september 2003 beordrades plötsligt diakonen att gå ner i tid till 75 procent. Månaden därpå blev diakonen sjukskriven. Enligt Östersunds LS är sjukskrivningen en direkt följd av uppsägningen och kyrkans vilja att bli av med diakonen.

Minskningen av sysselsättningsgraden är att likställa med en uppsägning, anser Östersunds LS, som nu stämt Svenska Kyrkan i Arbetsdomstolen. SAC kräver 100 000 kronor i allmänt skadestånd till diakonen och ekonomisk ersättning för inkomstförlusten.

Syndikalisterna stämmer kyrkan

Diakoner är högskoleutbildade inom socialt arbete eller omvårdnad. Därefter går de en 1-årig diakonutbildning med praktik. Diakoner hjälper till vid gudstjänster, men jobbar framför allt ut mot samhället med samtalsstöd och hembesök eller med barn och ungdomar liksom asylsökande och personer med missbruksproblem.

28 februari, Mål A 44/14

Ombud är John Nordmark, facklig samordnare, SAC