DN: Paradis eller frysbox?

2015-03-25 15:29 Tiina Demargne  

Att göra sig av med övertaliga kan vara en knepig process. Ledningen för Dagens Nyheter valde en ovanlig och - skulle det visa sig - kostsam väg när redaktionen skulle minskas med 22 medarbetare.

Processen beskrivs i fackförbundstidningen Journalisten som dåligt skött med vittnesmål om mobbning och kränkande särbehandling. Slutnotan, efter ett och ett halvt år av konflikter och stämningar som slutade med förlikning i Arbetsdomstolen, uppskattar tidningen till i runda slängar 30 miljoner kronor.

Tolv av de övertaliga placerades i den så kallade ”frysboxen”, en lokal i kvarteret Paradiset, tre kilometer från övriga redaktionen i Marieberg i Stockholm. De skulle i projektet ”DN 150 år” arbeta med vad ledningen beskrev som ”journalistisk bearbetning av vårt historiska material”.

De kopplades bort från redaktionsmejl och redaktionella system och blev inledningsvis sysslolösa, för att sedan efterhand få okvalificerade uppgifter.

- Om de bara hade gett oss något vettigt att göra, eller gett oss ett erbjudande från start så hade mycket elände kunnat undvikas. Men det hade förstås motverkat syftet, som var att tvinga oss att säga upp oss själva. Någon annan förklaring kan jag inte se, säger mångårige medarbetaren Bo Keskikangas som till sist tog ett avgångsvederlag.

- Men jag klarade mig bra om man jämför. Det var ju tio som blev uppsagda också, säger Bo Keskikangas.

Den hårt kritiserade HR-chefen Henrik Fontin har efterträtts av Magnus Janson som bemöter uppgifterna i Journalisten:

I allt väsentligt är artikeln i Journalisten en partsinlaga, säger Magnus Janson personaldirektör Bonnier News. Den innehåller felaktigheter och spekulationer som saknar förankring i verkliga förhållanden. /.../

Som ny personalchef är det dock min ambition att skapa ett gott förhandlingsklimat med de fackliga företrädarna. Och jag känner och tycker att vi är på god väg.

Frysboxen

Begreppet ”frysboxen” betyder i medievärlden att personen hamnar i onåd och inte får några, eller få vettiga, arbetsuppgifter.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna