Arbetsrätt

DN:s chefredaktör svarar på kritiken mot ”frysboxen”

I dag kommenterar Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski konflikten kring uppsägningarna som slutade med förlikning i AD. Foto: TT-Bild / Tiina Demargne

(Uppdaterad) I dag väljer Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski att besvara kritiken mot behandlingen av personalen. Det gör han i den egna tidningen efter massiv kritik i sociala medier.<br/> – Enskilda hamnade i kläm, vilket jag beklagar.

Publicerad

Processen avslöjades i går i fackförbundstidningen Journalisten som dåligt skött med vittnesmål om mobbning och kränkande särbehandling. Tolv mångåriga medarbetare placerades i så kallad ”frysbox”, lång från redaktionen och fick inga, eller okvalificerade arbetsuppgifter.

Både Peter Wolodarski och vd:n Gunilla Herlitz avböjde tidigare att kommentera artikeln i Journalisten. Men den ena väljer nu att ta bladet från munnen:

– Vi var inne i en väldigt besvärlig neddragningsprocess hösten 2013, då var femte anställd fick lämna företaget. Tyvärr kunde vi inte lösa nedbemanningen helt på frivillig väg. Enskilda hamnade i kläm, vilket jag beklagar. Jag hoppas att vi aldrig mer ska behöva hamna i en liknande situation, säger Peter Wolodarski.

DN:s chefredaktör säger att den uppskattade kostnaden processen, omkring 30 miljoner kronor, är tagen ur luften. Han anser också att flera uppgifter i artikeln är felaktiga, men väljer att inte peka ut vilka.

Peter Wolodarski sätter nu sin tilltro till Magnus Janson, erfaren förhandlare och personaldirektör på Bonnier News, som tagit över efter den petade HR-chefen Henrik Fontin:

– Vår personalchef Magnus Janson, som började i höstas, har ett gott samarbete med Journalistförbundet och vår lokala klubb och jag hoppas att vi kan fortsätta i den andan.

Journalistklubben ordförande Anders Forsström som varit med under hela processen är hoppfull:

– Det har varit fråga om en skadlig och mycket dyr personalpolitik, som vi tror är över. Journalistklubben är mycket nöjd med att företaget kunnat lösa våra tvistefrågor, säger Anders Forsström.

Han bekräftar i dag Journalistens beräkningar av kostnaderna.

– Det är lågt räknat med 30 miljoner kronor, säger han.