Arbetsrätt

Domen tvingar statsanställda att acceptera nya arbetsort

Omkring 500 anställda på Sida, Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete, fick under måndagen reda på att regeringen beslutat att deras arbetsplats skulle flyttas från Stockholm till Botkyrka kommun. Foto: TT-Bild

De anställda på Sidas huvudkontor på Östermalm i Stockholm kommer att tvingas jobba i Botkyrka när biståndsmyndigheten flyttar. Arbetsdomstolen har tidigare fastslagit att statsanställda som inte har arbetsorten utsatt i anställningsbeviset antingen får välja mellan att ta sig dit jobbet är eller säga upp sig.

Publicerad

Personalen flyr när myndigheter omlokaliseras.

– Arbetsdomstolens dom gjorde inte saken bättre. Det finns inget kvar som gör staten till en attraktiv arbetsgivare, säger Anna Lind, ST:s ordförande på Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, till Publikt, fackförbundet ST:s nyhetstidning.

Det var med förvåning och chock som de omkring 500 anställda på Sida, Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete, under måndagen fick reda på att regeringen beslutat att deras arbetsplats skulle flyttas från Stockholm till Botkyrka kommun, söder om huvudstaden.

– Det är viktigt med statlig närvaro i olika områden. Det är också viktigt att staten ökar sin närvaro i storstädernas ytterområden, förklarades beslutet av Isabella Lövin, minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat samt vice statsminister.

Exakt var i Botkyrka biståndsmyndigheten hamnar är oklart, om det finns befintliga lokaler eller om det ska byggas nytt – och när flytten ska kunna äga rum. Ett första steg är att en konsekvensanalys av omlokaliseringen ska presenteras av Sida i augusti.

Men enligt en vägledande dom, som Lag & Avtal skrivit om, från Arbetsdomstolen i höstas måste de anställda ta sig dit jobbet ska ligga, om det inte finns en tidigare överenskommelse om arbetsort. Det hade inte de anställda vid Fastighetsmäklarinspektionen, FMI, som fick välja mellan att flytta med myndigheten från Stockholm till Karlstad eller säga upp sig. 

Enligt Arbetsdomstolen visar rätts- och avtalsutvecklingen att arbetstagare konsekvent sedan 1960-talet varit skyldiga att följa med till den ny den nya orten om verksamheten flyttas.

Enligt Anna Lind satte Arbetsdomstolens dom helt stopp för förhandlingar om längre uppsägningstid:

– Det har inte funnits någon öppning för diskussion, säger hon vidare till Publikt.

Therese Branevig, hr-chef på Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, konstaterar att myndigheten utgår från domen och att arbetsskyldighet råder på den nya orten.

– Det är den arbetsgivarlinje som vi måste följa, säger hon enligt fackförbundstidningen.

Therese Branevig är även hon orolig för hur myndigheten ska klara kompetensförsörjningen. Omlokaliseringen ska också genomföras inom ramen för ordinarie budget.

Beroende på familjesituation, bostadsadress och resväg har personalen på Sida reagerat olika på regeringens beslut.

– Det är alla möjliga slags reaktioner. En del är glada för att det inte är längre, andra arga för det är för långt. En del tycker det är spännande med Botkyrka, andra vet inte var det ligger, säger Ulrika Hessling Sjöström, ordförande för Saco-facket på Sida.

Ordföranden för ST-facket på Sida, Karin Afli, har hört liknande invändningar.

– En del är väldigt oroade för förlängda resor, men också för verksamheten ska fungera, vad gäller konferenser och seminarier med gäster från såväl hela Sverige som utlandet.

Sida har haft sitt huvudkontor på Valhallavägen, vid Gärdet, i drygt tio år. Innan dess låg arbetsplatsen på Sveavägen i Stockholm city. Flytten då berodde på att hyrorna i innerstaden blev för höga och var det något som personalen chockades av då var det att man gick från egna rum till ett öppet kontorslandskap.

Det nuvarande hyreskontraktet löper ut 2022, men till skillnad från grannen Naturvårdverket, som nästa år flyttar till Hammarby Sjöstad, blir det en betydligt längre flytt.

Sommaren 2013 gjorde Alliansregeringen en stor sak av sina planer på att flytta ut Diskrimineringsombudsmannen, DO, till Rinkeby eller Tensta. Men efter regeringsskiftet 2014 förklarade den ansvariga ministern, Alice Bah Kuhnke, att en sådan flytt skulle bli för dyr. Så DO hamnade i Solna istället.

Andra myndigheter som ska omlokaliseras från Stockholm

* Tullverket ska lokalisera delar av myndigheten från Stockholm till Malmö.

* Tillväxtverket ska lokalisera ytterligare verksamhet från Stockholm till Malmö.

* Myndigheten för tillgängliga medier ska lokalisera sin verksamhet från Stockholm till Malmö.

* Kronofogdemyndigheten ska lokalisera delar av sin verksamhet från Stockholm till Kristianstad, Luleå och Sundsvall.

* Inspektionen för socialförsäkringen ska lokalisera hela sin verksamhet till Göteborg.

* Arbetsmiljöverket ska lokalisera den del av verksamheten som bedriver arbete mot osund konkurrens till Mölndal.

* Swedac ska lokalisera all verksamhet som i dag bedrivs i Stockholm till Borås.