Drogtester väntar eleverna

2015-03-20 09:52 Tiina Demargne  

Efter påsklovet ska eleverna vid yrkesprogrammen på Parkgymnasiet i Ystad drogtestas.<br/> – De arbetar i miljöer, där drogpåverkan kan vara direkt farligt, både för den enskilde eleven och för omgivningen, säger rektor Kerstin Persson till Ystad Allehanda.

Parkgymnasiet vill nu göra slumpmässiga och frivilliga drogtester av sina 450 elever i samarbete med Rådgivningsbyrån.

– Det är ett arbetsmiljöproblem om eleverna i våra verkstäder och kök eller på arbetsplatser är drogpåverkade. De kan skada inte bara sig själva, utan även andra elever och personal, säger Kerstin Persson.

– Vi har varit i Helsingborg där Rönnowska skolan drogtestat sina elever i tio års tid. JO har slagit fast att skoltesterna på yrkesprogram inte strider mot någon lag. Skolinspektionen har dessutom sagt ja till vårt pilotprojekt som drar igång efter påsklovet.

Bakgrunden är att många ungdomar i Ystad använder cannabis, enligt uppgifter från polisen. Attityd­undersökningar visar också att allt fler unga tycker det är helt okej att ”röka på”, skriver tidningen.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen