Arbetsrätt

Enklare att ta ut övertid

Foto: Henrik Montgomery / Scanpix

Regeringen vill att företagen ska slippa begära dispens för extra övertid. Dessutom bör företagen inte vara tvungna att inrätta skyddskommitté.

Publicerad

Förslagen från regeringen är skickade till lagrådet. Ändringarna i arbetstidslagen gäller de arbetsgivare, cirka 160 000, som inte har träffat avtal om avsteg från lagen. I dag måste dessa arbetsgivare begära dispens från Arbetsmiljöverket om de vill ta ut extra övertid eller mertid utöver de 200 timmar per år som lagen tillåter. Verket har fått in mellan 50 och 100 dispensansökningar per år.

Nu vill regeringen, efter förslag från en arbetsgrupp på Arbetsmiljöverket, att dispenskravet tas bort. I stället ska det krävas särskilda omständigheter som inte kan lösas på annat sätt för att få ta ut ytterligare högst 150 timmar per år.

Saco är oroat av regeringens förslag.

- Det är stor risk för att allmän övertid och extra övertid blandas ihop och att taket för allmän övertid i praktiken höjs till 350 timmar, säger Marie-Louise Strömgren på Saco.

De fackliga organisationernas oro över att lagförslaget kommer att minska arbetsgivarnas vilja att träffa kollektivavtal om övertid delas inte av regeringen, den risken bedöms inte som särskilt stor.

Lagrådsremissen innehåller också förslag om att samordna arbetsmiljölagen och medbestämmandelagen. Förslagen kommer ursprungligen från delbetänkandet Bättre arbetsmiljöregler I.

Regeringen föreslår att det inte längre ska vara obligatoriskt att utse skyddskommitté på arbetsplatser med minst 50 arbetstagare. Om parterna kommer överens om att arbetsmiljöfrågorna ska behandlas i en annan samverkansgrupp, ska det vara tillåtet. På så sätt kan arbetsmiljöfrågorna integreras bättre, tror regeringen.