Arbetsrätt

Ensade regler mot ålderdiskriminering

Regeringens utredare Petra Lundh föreslår att förbudet mot åldersdiskriminering ska utvidgas till fler områden. Lagen görs enhetligare.

Publicerad

Förebehåll finns, dels så kallad ”befogad särbehandling”, dels uttryckligen när det gäller försäkringstjänster där utredaren vill avvakta EU:s pågående lagstiftning. Ett annat uttryckligt undantag avser stöd för bilköp för funktionshindrade – ett område som regleras i en annan lag.

Utredaren föreslår annars att förbud mot åldersdiskriminering ska gälla bredare efter samma principer som gäller för övriga diskrimineringsgrunder.

Tillämpningsområdena ska vara tjänster och bostäder, allmän sammankomst och offentlig tillställning, hälso- och sjukvården, socialtjänsten, socialförsäkringen, arbetslöshetsförsäkringen, studiestöd och offentlig anställning. De kommer att få ett diskrimineringsförbud som är detsamma som nu gäller på ett antal områden. De förslagna områden är de där åldersdiskriminering tidigare var tillåten.

Förslaget innebär alltså en förskjutning – på de områden där åldersdiskriminering tidigare var tillåten utan motivering krävs nu en sådan. Lagen blir mer enhetlig. Undantag är värnplikt och civilplikt.

När det gäller undantag mot de nya förbuden lånar utredningen de skrivningar som redan finns i diskrimineringslagen. Där tillåts alltjämt åldersdiskriminering inom de nytillkomna områdena under förutsättning att det går att visa att syftet är berättigat och att åtgärderna främjar syftet. Bilstödet och undantaget för försäkringstjänster avses inte här.

Följande områden där åldersdiskriminering sedan tidigare endast är tillåtet med goda skäl förblir desamma: arbetsliv, utbildning, arbetsmarknadspolitisk verksamhet och arbetsförmedling utan offentligt uppdrag samt start eller bedrivande av näringsverksamhet eller yrkesbehörighet. Här gäller sedan tidigare förbehållet ett berättigat syfte.