EU varnar Sverige för visstid

2014-04-16 15:30 Elisabet Örnerborg  

EU:s regler om visstid måste följas, kräver EU-kommissionen och ger regeringen två månaders respit.-Det är bra att kommissionen fortsätter att trycka på, säger TCO:s chefsjurist Samuel Engblom till Publikt.

Visstidsanställningar är visserligen tillåtna enligt EU:s visstidsdirektiv. Men att stapla visstidsanställningar på varandra i all oändlighet är inte ok. EU-kommissionen har nu för andra gången i ett så kalla motiverat yttrande konstaterat att de svenska reglerna inte skyddar mot missbruk.

TCO anmälde regeringen till EU-kommissionen redan 2010 för brott mot EU:s visstidsregler. Efter EU-kommissionens förra motiverade yttrande har kommissionen haft ytterligare brevkontakt med arbetsmarknadens parter och regeringen. Det senaste brevet från kommissionen valde regeringen att hemligstämpla.

Nu har regeringen två månader på sig att göra något åt saken. Annars kan kommissionen stämma Sverige till EU-domstolen för fördragsbrott.

- Svensk lag måste ändras, säger Samuel Engblom till fackförbundet ST:s tidning Publikt.

Han förutsätter nu att regeringen tar kontakt med arbetsmarknadens parter för att arbeta fram en lagändring.

- Det vore bra eftersom regeringens egna försök tidigare att följa direktivet inte har varit så lyckade, säger han.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna