Europafacket: Skydd för utstationerade saknas

2014-03-05 13:38 Elisabet Örnerborg  

Resultatet av förhandlingarna mellan Europaparlamentet och Ministerrådet om hur utstationeringsdirektivet ska tillämpas är en besvikelse. Det anser Europafacket. Skyddet för de utstationerade arbetarna kommer knappast att förbättras med lagförslaget.

- Medlemsstaternas åtgärder för att motverka att utstationerade arbetare underbetalas och missbrukas ska inte vara underordnat den fria marknaden, säger Europafackets generalsekreterare Bernadette Ségol i ett pressmeddelande.

Enligt Europafacket är det lagförslag som parlamentet och ministerrådet nu förhandlat fram inte på något sätt i närheten av att kunna stoppa den pågående sociala dumpningen.

Erkännandet att regeringarna måste ta strid mot falskt egenföretagande är visserligen bra, men långt ifrån tillräckligt för att möta vidden av problemet.

Det här är en missad chans att säkra skyddet av de utstationerade arbetarna, menar Europafacket vidare. Den enda lösningen är i stället en helrevidering av utstationeringsdirektivet tillsammans med ett socialt protokoll som skyddar grundläggande sociala rättigheter från att underordnas ekonomiska friheter, anser Europafacket.

Utstationerad

Arbetsgivare som skickar personal till ett annat land för att jobba under en begränsad tid.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna