Arbetsrätt

Facebook-rektorn får fullt skadestånd

Domstolen avfärdade skolans åsikt att bilderna hade en sådan sexanknytning att mannens var olämplig som lärare och rektor.
Domstolen avfärdade skolans åsikt att bilderna hade en sådan sexanknytning att mannens var olämplig som lärare och rektor.

Rektorn som blev felaktigt uppsagd av Norrlands Entreprenörsgymnasium får nu ersättning för alla 32 månadslöner som han gått miste om.

Publicerad

Redan för tre år sedan kom AD fram till att gymnasiet inte hade saklig grund för uppsägningen av rektorn. De bilder som han lagt ut på Facebook motiverade inte att han blev av med jobbet. Domstolen avfärdade skolans åsikt att bilderna hade en sådan sexanknytning att han var olämplig som lärare och rektor.

Rektorn fick drygt 700 000 kronor i ekonomiskt skadestånd för att han gått miste om lön. Det motsvarade drygt 21 månadslöner. Men han ville ha det maximala skadeståndet, som motsvarar 32 månadslöner. Därför krävde han att han skulle få ytterligare drygt 370 000 kronor.

Tingsrätten avslog hans krav, domstolen ansåg att kravet kom för sent. Men Arbetsdomstolen anser inte det, utan ger rektorn de pengar han begärt. Dessutom slipper han att betala såväl sina egna som gymnasiets rättegångskostnader.

AD delar inte gymnasiets åsikt att rektorn ska få lägre skadestånd därför att han genom sina uttalanden i media har gjort sig mindre attraktiv för potentiella arbetsgivare.

Läs hela domen här: Dom 25/12

...