Arbetsrätt

Fackens förslag: Tvådagarsvecka

Industrins parter har nu lämnat ett gemensamt förslag på hur de med stöd av staten ska kunna möta nästa djupa kris, utan att lika många behöver sägas upp som förra gången. Förslaget innehåller tre möjligheter: 20, 40 eller 60 procents arbetstidsförkortning.

Publicerad
Anders Ferbe, ordförande för IF Metall. Foto: Scanpix

- 70 000 medlemmar inom IF Metall förlorade sina arbeten då. Flera av dem skulle ha kvar sina arbeten i dag om vi haft ett sådant här system, sade Anders Ferbe, IF Metalls nya ordförande.

Sammanlagt minskade antalet anställda inom industrin med nära 100 000 personer 2008-2010 i Sverige. Och medan sysselsättningen i tillverkningsindustrin i Tyskland är tillbaka på i stort sett samma nivå som före finanskrisen har den bara börjat återhämta sig här. Om det i Sverige liksom i de flesta andra EU-länder hade funnits ett system för korttidsarbete hade utslagningen minskat, menar industrins parter. Krisavtalen var inte tillräckliga. I samband med avtalsrörelsen 2010 tillsatte de en arbetsgrupp vars rapport "Korttidsarbete, Ett partsgemensamt förslag för Sverige" nu både industriarbetsgivare och industrifack står bakom.

Anders Ferbe inledde presskonferensen på Skandiabiografen i Stockholm på onsdagseftermiddagen. Anders Weihe, Teknikföretagens förhandlingschef, tog vid:

- Det här förslaget till korttidssystem bygger på att det finns förbundsavtal och lagstiftning. Det här är en mall för ett avtal. Korttidsersättningen kan vara i tre steg, 20, 40 eller 60 procent och gälla i max 12 månader per arbetsplats.

Om arbetstiden förkortas med 20 procent, så att det blir fyradagarsvecka, är tanken att den anställda ska få 90 procent av sin heltidslön uppbyggd av lön och korttidsersättning. Staten ska då stå för 10 procent i korttidsersättning. Förkortas arbetstiden med 40 procent blir arbetstagarens inkomst 85 procent (lön plus korttidsersättning), varav staten står för 20 procent i korttidsersättning och arbetsgivaren för fem procent.

Förkortas arbetstiden 60 procent, så att det blir tvådagarsvecka ska den anställda få 80 procent av sin heltidslön (lön plus korttidsersättning), staten står för 30 procent och arbetsgivaren för 10 procent av korttidsersättningen. Den anställdes inkomst minskar då med 20 procent, och arbetsgivarens löneutbetalningar halveras.

- Det här systemet får bara användas i djup kris, påpekade Niklas Hjert, Unionens förhandlingschef.

Han betonade också att parternas utgångspunkt är att ersättningarna från både offentliga och avtalade försäkringssystem upprätthålls.

Ulf Bengtsson, Sveriges Ingenjörers ordförande, framhöll att det var viktigt att den minskade arbetstiden användes till kompetensutveckling.

- Korttidsarbete är inte tänkt att motverka strukturomvandling, sa Jonas Hagelqvist, vd för Industri- och Kemigruppen.

Och Per Hidesten, Skogsindustrierna, menade att förslaget går att hantera i processindustrin som inte kan stänga ned. Robert Schön, Stål och Metallarbetsgivarna, höll med:

- Vi är nöjda med att det passar den tunga industrin som är i gång dygnet runt.

Nästa steg är att regeringen beslutar om direktiv för den utredning den lovat tillsätta och som beräknas kunna lägga fram förslag i höst. Så att svenskt system för korttidsarbete kan finnas på plats nästa år.