Arbetsrätt

Facket rasar: En skammens jul

Schibstedhuset i centrala Stockholm, där Svenska Dagbladet och Aftonbladet huserar. Foto: Janne Næss
Schibstedhuset i centrala Stockholm, där Svenska Dagbladet och Aftonbladet huserar. Foto: Janne Næss

(Uppdaterad) På tisdagen kom beskedet att 30 till 40 tjänster försvinner när Aftonbladet ska spara 40 miljoner kronor. Journalisternas fackklubbar på mediekoncernen Schibsted kräver att de bemanningsanställda på Schibsted Media ska få samma erbjudande som alla andra, skriver Dagens Media.

Publicerad

”Om inte de styrande i Schibsted Sverige, och ytterst i börsnoterade mediegiganten Schibsted ASA (vars aktie den senaste tiden rusat på börsen) inser det oacceptabla i detta blir det en skammens jul för oss alla”,  skriver de fyra fackklubbarna på Svenska Dagbladet och Aftonbladet i ett utalande och fortsätter.

”Samma dag som de anställda i Aftonbladet och Svenska Dagbladet fick detta erbjudande fick de anställda i Schibsted Sveriges interna bemanningsbolag, SMAB, veta att personalstyrkan måste minskas till följd av att nedskärningarna i de två enda "kundföretagen". En LAS-lista kommer att upprättas – men ingen andas ett ord om avgångsvederlag. Detta är det slutgiltiga beviset för Schibsted Sveriges cyniska personalpolitik där man delar upp personalen i A- och B-lag. De ansvariga cheferna själva kallar det "flexibilitet”.

De bemanningsanställda journalisterna tjänar i medeltal 6 000 kr mindre än de fastanställda kollegorna som följer SJF-avtalet.

Håkan Halvarsson, hr-direktör på Schibsted Sverige, Magnus Ringman, hr-chef Schibsted Publishing/Aftonbladet, Ingrid Schoerner, hr-chef Svenska Dagbladet och Schibsted Medias vd Eva Idmark svarar på kritiken i ett uttalande som Dagens Media återger:

”Avgångsvederlagen är en kostnad bolagen väljer att ta för denna omställning. I Schibsted Media är det annorlunda. Bolaget står inför en arbetsbrist eftersom uppdragen från kundföretagen blir färre.”