Arbetsrätt

Fackförbunden vill förhandla om anställningsskyddet

Torbjörn Johansson.
Niklas Hjert.
Peter Jeppsson.

UPPGÖRELSE. Den fackliga kritiken från LO, TCO och Saco är skarp mot de föreslagna förändringarna i Las. Samtidigt finns fackliga förhoppningar om att lösa frågan förhandlingsvägen – en lösning som arbetsgivarna inte utesluter.

Publicerad

Längst i sin kritik mot det moderata förslaget har LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson gått, som kallat det för en krigsförklaring. LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson är lika kritisk. Politikerna ger sig på något som varit fredat från politiska inhopp under många år, anser han. Dessutom slår förändringarna, som de borgerliga partierna föreslår, sönder det nu­varande anställningsskyddet. Att inget görs åt anställningsformen allmän visstid leder till försämringar.

– Allmän visstid innebär att en tredjedel av våra medlemmar saknar anställningstrygghet. Och de förändringar som de borgerliga partierna föreslår gör att vi får en lag utan skydd. Det blir en anställningslag helt på arbetsgivarnas villkor.

Nu har LO begärt förhandlingar med Svenskt Näringsliv. En rad frågor som berör anställningsskyddet, inklusive Las, bör ändras och stärkas, enligt förslaget.

Det är dock inte första gången som parterna har försökt förhandla. Flera tidigare försök har misslyckats. Men ska lagen ändras så är det mycket bättre om det sker i förhandlingar mellan fack och arbetsgivare, konstaterar Torbjörn Johansson.

– Uppgörelser mellan parterna är enda sättet att långsiktigt undvika politisk inblandning. Det är också enda sättet att skapa en lösning som håller, oavsett vilka som bestämmer i riksdagen. Sen kan lagändringar behövas som kompletteringar, säger han.

Privattjänstemännen i PTK försökte för några år sedan att bli överens med Svenskt Näringsliv om ett nytt omställningsavtal där frågan om Las ingick. Men förhandlingarna avbröts 2015, eftersom förbunden inom PTK inte var överens. Vissa förbund ansåg att hela anställningsskyddet riskerade att försvinna. Andra förbund, som Unionen, drev frågan om att mer satsning och möjlighet till kompetens var viktigare än att hålla fast vid anställningstidens längd. PTK:s förhandlingschef är Niklas Hjert. Han är också förhandlingschef för Unionen.

– För Unionen är det här en oerhört viktig fråga. Omställningshastigheten bara ökar, liksom behovet av kompetensutveckling. Det kräver nya lösningar, säger han.

Svenskt Näringslivs vice vd Pete­r Jeppsson tycker att de borgerliga partiernas ställningstagande i Las-frågan är bra.

– Det är bra att det politiska modet har vaknat, eftersom förändringar av den här lagen är nödvändiga. Kompetens måste styra.

Samtidigt utesluter han inte framtida förhandlingar.

– 2015 var vi ganska långt komna med PTK och där var utgångspunkten att kompetens var viktig. Vi vill gärna återuppta de förhandlingarna, och vi tar gärna upp förhandlingar med LO. Det är klart att det är bra om parterna kan lösa den här frågan, men hur återstår att se.