Arbetsrätt

Fällda chefer utköpta

De båda cheferna i Krokoms kommun som fälldes för vållande till annans död har blivit utköpta.<br/> - Ett hyggligt slut på en trist historia, säger Rolf Löfberg, chefsförhandlare på Akademikerförbundet SSR som företrädde en av de utköpta cheferna.

Publicerad

Socialsekreteraren Lasse Persson tog sitt liv 2010. Han hade varslats avskedande efter en långvarig konflikt med arbetsgivaren. Åklagaren valde att åtala två chefer för arbetsmiljöbrottet vållande till annans död. Båda cheferna fälldes i tingsrätten med påföljden villkorlig dom och dagsböter.

Domen överklagades och en ny rättegång startar i hovrätten i januari. Men redan nu har kommunen träffat en överenskommelse med de båda cheferna. Lag & Avtal har tagit del av protokollen som visar att cheferna är arbetsbefriade med lön fram till den sista februari nästa år. Samma datum kommer deras anställningar att avslutas. Socialchefen får 26 månadslöner i avgångsvederlag, motsvarande 1,4 miljoner kronor.

Mellanchefen får 18 månadslöner, motsvarande 720 000 kronor. Han ges även möjlighet till samtalsstöd via kommunen företagshälsovård vid 10 tillfällen.

Rolf Löfberg, chefsförhandlare på Akademikerförbundet SSR, som företrätt mellanchefen, berättar att det var lätt att komma överens med kommunen.

- Båda parter var eniga om att gå skilda väger. Men det är inte över för cheferna, nu väntar en tuff tid i hovrätten, säger han.

Rolf Löfberg tror att den part som förlorar i hovrätten kommer att överklaga till Högsta domstolen.

- Vi lär inte få en slutlig dom i det här fallet förrän 2016.