Fel avskeda bloggande polis

2011-09-07 14:06 Lena Gunnars  
– Bloggen förmedlar en kvinnosyn som präglas av att de är små, inte torra bakom öronen, att de är räddhågsna och att man kan ha sex med dem, hävdar Rikspolisstyrelsens ombud. Foto: Scanpix

Det var fel att avskeda den bloggande polismannen. Han hade rätt att blogga om polislivet på sin fritid och utnyttjade bara sin grundlagsfästa yttrandefrihet, anser Arbetsdomstolen. 

Polismannen avskedades sedan det kommit fram att han under en FN-tjänstgöring i Sudan startat en blogg där han gick under pseudonymen ”Farbror Blå”. I bloggen berättade han i ett flertal inlägg historier från polisvärlden som han hört om under sina många år i yrket. Flera med grova och sexistiska inslag. 

När det kom fram vem som stod bakom bloggen kallades polismannen hem. Han avskedades kort efter det. Arbetsgivaren hävdade att den människosyn polismannen förmedlade på bloggen inte är förenlig med polisens värdegrunder. Att polisens anseende hade skadats genom blogginläggen. 

Arbetsgivaren ansåg också att de varit kränkande för polismannens chefer och kollegor. Att de lett till samarbetsproblem som bland annat gjorde det svårt att hitta lämpliga arbetsuppgifter för honom.

Men Arbetsdomstolen ger polismannen och Polisförbundet rätt. Polismannen såg inläggen som kvalificerat skvaller, uppdiktade historier med ett korn av sanning.

Domstolen kan inte se att utredningen ger stöd för några samarbetssvårigheter. Arbetsdomstolen menar att en polisinspektör inte får avskedas för att han använt sig grundlagsskyddade yttrandefrihet genom att bland annat blogga om polisen på fritiden. Han får 125 000 kronor i allmänt skadestånd.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna