Arbetsrätt

Femhundra polisanställda kan tvingas till DNA-prov

Runt 500 polisanställda och majoriteten av personalen vid Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, kan bli skyldiga att lämna salivprov till en databas. Men fackförbundet ST ifrågasätter Justitiedepartementets förslag, skriver Publikt.

Publicerad

I Justitiedepartementets promemoria förslås att en lagändring ska göra polisanställda och personal vid SKL skyldiga att lämna salivprov på begäran. Proverna ska sedan samlas i en databas, som ska byggas upp för att minska risken för att DNA från anställda hamnar i brottsutredningar där DNA-prover används.

Men fackförbundet ST är kritiskt. Förbundet anser att alltför många skulle omfattas av skyldigheten att lämna salivprov om förslaget blir verklighet. Förbundet menar att bara de anställda som direkt arbetar med insamling och analys av prover bör omfattas av en sådan skyldighet.

ST är också kritiskt till att alla leverantörer till SKL ska DNA-testas enligt förslaget, skriver Publikt. Bland annat anser förbundet att det skulle strida mot principen om proportionalitet.