Fler företag vill kolla fingeravtryck

2011-03-30 23:00 Monica Kleja  

Allt fler arbetsgivare ställer frågor till Datainspektionen om fingeravtrycksavläsning som metod för att övervaka anställda. Men tekniken väcker irritation.

<p>I slutet av förra året gav Datainspektionen, DI, företaget The Phone House rätt att övervaka anställda med hjälp av fingeravtrycksavläsare. </p> <p>De anställda slår en kod och trycker sina fingertoppar mot en avläsare vid ankomst, före och efter raster, och vid hemgång.</p> <p>Bolaget hade infört metoden och en anställd vände sig till DI med klagomål. Efter att myndigheten gjort en inspektion beslutade man att säga ja till lagringen av personuppgifterna.</p> <p>Förutsättningen var dock att de anställda gav sitt samtycke och när som helst kunde dra tillbaka det.</p> <p>Enligt Oscar Öhrström, jurist vid DI, får man allt fler förfrågningar om metoden från företag och myndigheter.</p> <p>Han säger sig inte ha direkta belägg för att fingeravtrycksavläsning ökar på arbetsplatserna. </p> <p>- Nej, men min känsla är att det ökar, säger han. </p> <p>Samuel Engblom, jurist på TCO och specialiserad på arbetsrätt, är kritisk till Datainspektionens beslut. </p> <p>Han anser att det inte går att nå något "riktigt samtycke" överhuvudtaget, eftersom det föreligger ett anställningsförhållande. Anställda är ju på olika sätt beroende av sin arbetsgivare.</p> <p>- Som DI tolkat reglerna öppnar man för arbetsgivarna att göra väldigt mycket bara man skaffar de anställdas samtycke, säger han.</p> <p>Enligt beslutet ska det också finnas andra kontrollalternativ till fingeravtrycksavläsare.</p> <p>Än så länge är det bara cirka 20 företag i Sverige som har infört fingeravtrycksavläsning som stämpelklocka. </p> <p>Den bedömningen gör Henry Tunell, säljchef på Siemens Security, som säljer fingeravtrycksläsare.</p> <p>- Marknaden är försvinnande liten i Sverige. Avläsningen tar avsevärt längre tid än en vanlig inpassering med hjälp av pinkod, dessutom är det ofta problem med inläsningen om personalen har fukt eller skråmor på fingertopparna. Det väcker irritation, säger han.</p> <p>Datainspektionen uppger att gym börjat tillämpa metoden för kunder och anställda. Bland annat bolaget Fitness 24/7, som har öppet dygnet runt och vill veta vilka människor som vistas i lokalerna.</p> <p>Thomas Marschall, vd på Precise Biometrics, berättar att bolaget i januari lanserade en ny produktfamilj med billigare fingeravtrycksavläsare, riktad mot banker och företag. Försäljningen riktar sig dock i första hand mot USA, Sydamerika och andra länder i Europa.</p>

Monica Kleja

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen