Fler tvister till AD

2010-02-25 15:30 Ann Norrby  

Förra året fick Arbetsdomstolen 292 stämningsansökningar och 140 tingsrättsdomar överklagades dit. De allra flesta gällde uppsägningar och avskedanden.

Statistiken visar en liten uppgång från föregående år, då kom 277 stämningsansökningar och 126 överklaganden in till Arbetsdomstolen.

Andelen av de olika typerna av tvisterna är densamma. Tvister om anställningsskyddslagen stod 2009 för 44 procent, kollektivavtalstolkning för 15 procent, medbestämmande för 13 procent, lönetvister för 11 procent, diskriminering för 3 procent och övriga tvister för 14 procent. Andelarna har i stort sett varit desamma de senaste tre åren.

Domstolen avgjorde totalt 450 mål förra året, en ökning från 2008 då 411 mål avgjordes.
Den genomsnittliga genomströmningstiden, alltså hur lång tid det går mellan att målet kommer in till domstolen och det blir avgjort, har varit åtta månader de tre år som statistiken omfattar.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Arbetsrätt