Fler unga ska få jobb med nytt introduktionsavtal

2014-01-30 11:36 Elisabet Örnerborg  

Introduktionsavtalet gäller jobb i fastighetsbranschen och riktar sig till ungdomar under 24 år som saknar relevant yrkeserfarenhet. Men ungdomarna ska ha gått ut gymnasiet. Bakom avtalet står arbetsgivarorganisationerna Fastigo, Almega och KFO och fackförbunden Fastighetsanställdas förbund och Kommunal.

– Det här är ett avtal som tryggar kompetensförsörjningen och säkerställer att ungdomarna får en kvalitetssäkrad utbildning på 25 procent. Att det finns en utbildning kopplad till anställningen har varit en förutsättning för att vi skulle kunna träffa ett avtal, säger avtalssekreterare Lenita Granlund, Kommunal, i en kommentar.

Avtalet ska ge ungdomarna anställningar på mellan 6 och 12 månader. Minst 25 procent av arbetstiden ska vara utbildning och resten jobb. För det ska ungdomarna få 75 procent av lägstalönen på företaget. Företaget ska hålla med handledare som ska lotsa in den unga i jobbet och sedan finns som stöd i det dagliga arbetet. För det får företaget ett handledarstöd på 2 500 kronor i månaden från Arbetsförmedlingen. Företaget slipper också betala arbetsgivaravgift för den unga.

- Genom att anställa en person i ett yrkesintroduktionsavtal har arbetsgivare chansen att lotsa in en ny medarbetare i företaget och samtidigt skräddarsy utbildning och arbete efter företagets behov, säger arbetsgivarparterna i ett gemensamt uttalande.

Arbetsgivarna menar att yrkesintroduktionsavtalet löser två problem: Ungdomsarbetslösheten kan minska samtidigt som kompetensbristen i fastighetsbranschen motverkas.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna