Arbetsrätt

Föräldralediga lärare fick mindre påökt

Lärarförbundet stämmer Kristianstads kommun i tre fall. Tre kvinnliga lärare har fått sämre löneutveckling i samband med att de varit föräldralediga, anser förbundet och kräver att de ska få skadestånd och lönekompenseras.

Publicerad

Kristianstads kommun stäms för att ha missgynnat tre kvinnliga lärare enligt föräldraledighetslagen. Lärarförbundet kräver 50 000 kronor var till lärarna i allmänt skadestånd. Dessutom ska de ha kompensation för att de halkat efter i löneutvecklingen, anser förbundet.

De båda ombuden, förbundsjuristerna Ove Rang och Rama Sarrafian, har gjort jämförelser med flera av de tres lika kompetenta kolleger som inte har varit föräldralediga. Jämförelserna visar att de tre har fått 392 kronor i månaden, 192 kronor i månaden, respektive 130 kronor i månaden för lite från och med den 1 april 2011. Förbundet kräver ekonomiskt skadestånd till de tre lärarna med det beloppet.

En av de tre kvinnliga lärarna blev också direkt diskriminerad på grund av kön, anser Lärarförbundet. Ove Rang och Rama Sarrafian har upptäckt att den läraren fått sämre behandling även i jämförelse med manliga kolleger som varit föräldralediga. De manliga kollegerna hade inte alls missgynnats i lönehänseende när de varit föräldralediga.