Förbud mot kontroll av alla arbetssökande

2014-06-26 13:16 Elisabet Örnerborg  

Alla arbetssökande ska inte kunna tvingas att visa att de är ostraffade. Bara arbetsgivare som har stöd för det i lag ska få fortsätta att kräva utdrag från polisens belastningsregister. Det föreslår utredaren och förre AD-chefen Michaël Koch.

Antalet utdrag från belastningsregistret har ökat kraftigt de senaste tio åren. Och det är oftast inför en anställning som arbetsgivare begär ett registerutdrag av den arbetssökande. Det konstaterar Michaël Kochs utredning om registerutdrag i arbetslivet som i dag, torsdag, överlämnade sitt betänkande till regeringen (SOU 2014:48).

Den lag om krav på registerkontroll som infördes i början av 2000-talet gäller för den som ska arbeta med barn inom skola och förskola. Samtidigt infördes inget förbud mot andra arbetsgivare att haka på möjligheten att begära registerutdrag.

Det är ett sådant förbud Michaël Koch nu föreslår i en ny lag. Att arbetsgivare begär registerutdrag innebär en kränkning av arbetssökandes personliga integritet, menar han. Dessutom motarbetas dömda personer att återanpassa sig i samhället. Därför ska det vara förbjudet för arbetsgivare att utan författningsstöd begära att arbetssökande visar upp utdrag ur belastningsregistret, anser utredaren. Arbetsgivaren som bryter mot förbudet föreslås få betala skadestånd. Något undantag från förbudet föreslås inte.

Förslaget påverkar inte registerkontrollen för personer som arbetar inom skola och förskola.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna