Linda Palmetzhofer nära föddes in i facket. Hon blev medlem redan i högstadiet när hon började jobba extra i butik.
– Det var självklart att vara medlem i facket. Min mamma var klubbordförande så det var väldigt naturligt att gå med för mig.
Sedan dess har hon varit förbundet troget.
– Handels är det enda facket jag har varit medlem i, säger hon.
Lag & Avtal träffar Linda Palmetzhofer där hennes karriär började, utanför Coop i Gustavsberg. Då hette det Domus och då var Gustavsberg mest känd för porslinsfabriken med samma namn. Gustavsberg var en ort med fabriksarbetare med stor arbetskraftsinvandring där det absoluta flertalet kom från Finland.
År 1998, då Linda Palmetzhofer bara var 21 år gammal, fick hon ett telefonsamtal med frågan om hon ville gå en ombudsmansutbildning.
– Det var inte självklart. Jag hade ett roligt jobb där man fick goda möjligheter att utvecklas.
Utbildningen var ett år och hon började jobba som lokal ombudsman.
– Det var ett av de svåraste breven jag skrivit i mitt liv när jag skulle säga upp mig från Domus. Det var väldigt känslofullt.
Beställ Lag & Avtals kostnadsfria nyhetsbrev
Efter sex år som lokal ombudsman blev hon anställd på förbundskontoret och började jobba med centrala förhandlingar. Som ung kvinna kunde tillvaron som förhandlare vara tuff.
– Det var både klass och kön. Jag hade ingen juristexamen att luta mig tillbaka mot. Jag hade en ombudsmannautbildning och jag hade erfarenhet från förhandlingar lokalt. Jag fick kämpa för att visa att jag kunde. Sedan lär man sig och blir mer bekväm.
Hur kommer medlemmarna i Handels märka att du blivit ordförande?
– Vi har olika bakgrund, jag och Sanna (Gideonsson). Det gör att vi kan hitta olika fokus. Men det är ju kongressen som har slagit fast vad vi ska göra och det kommer ju inte att ändras. Sedan är jag och Sanna olika personer och det kommer att märkas.
Handels har nyligen haft en intern process angående en person som samtidigt hade förtroendeuppdrag i Sverigedemokraterna och i förbundet. Efter många turer kom förbundet fram till att det var rätt att stänga av personen.
Varför kan man inte ha förtroendeuppdrag i SD samtidigt som man har det i Handels?
– Det vi i grunden menar, är att SD:s politik står i strid mot våra värderingar. Det är ena delen. Sedan ska alla medlemmar känna att de företräds på rätt sätt oberoende av vem du är. Då tror vi att det kan bli ett problem att bli företrädd av en sverigedemokrat som faktiskt gör skillnad på folk och folk
Vad säger ni till medlemmar som har samma värderingar som SD och nu tycker att förbundet tackar ja till deras pengar men nej till deras åsikter?
– Jag är helt säker på att vi har medlemmar med massor med olika åsikter, men vi åsiktsregistrerar inte våra medlemmar. Medlemmar har inte samma framträdande roll som förtroendevalda.
Linda Palmetzhofer har flera utmaningar som måste hanteras samtidigt. Den första är effekterna av corona.
– Läget är turbulent med en väldigt tudelad handel. I mars märkte vi att vi var tvungna att pausa förhandlingarna i avtalsrörelsen. Vissa fick väldigt mycket att göra, som dagligvaruhandel. Det var kaos. Från andra branscher fick vi signaler att det var noll i försäljning. Ganska kort därpå kom paketet med korttidspermitteringar och allt annat. Förhoppningarna är att det har hjälpt, men inte fullt ut. Vi har fortfarande ingen gränshandel. Då spelar det ingen roll om du är permitterad till 80 eller 60 procent. Då finns inget jobb.
Vad händer nu?
– Vi ser en trend där man avslutar korttidspermitteringar eller drar ned graden av permittering. Samtidigt är en del shoppingcenter överfulla av folk. Där är många av våra medlemmar oroliga för att bli smittade. Den svåraste situationen har de som jobbar ute på golvet. Alla kunder tänker inte på att hålla avstånd.
Hur är er syn på Las-utredningen?
– Den skulle vi helst inte vilja se över huvud taget. Det var onödigt att det blev en utredning. Vi hoppas att det aldrig någonsin blir ett lagförslag. Vi har från Handels sida i många år diskuterat Las och omställning. Snart finns det inget skydd. Det måste till en förändring. Det är inte bara lagtexten utan AD:s tolkning som har gett en maktförskjutning.
Hon hoppas på att parterna ska enas.
– Vi vill gå in i förhandlingar. Jag tror att parterna kan klara av detta betydligt bättre än politikerna.
Hon anser att förbundets medlemmar förlorar stort på förslaget om gemensam turordning.
– Det är många kedjeföretag i detaljhandeln. Om det går dåligt i en butik kan vi begära gemensam turordning om det finns flera butiker på orten. Det vill man i utredningen ta bort. Det skulle vara ett otroligt nederlag. För nu kan vi se till att de som har jobbat länge och har den längsta erfarenheten också blir kvar. Det ser vi i förhandlingar att det blir effekten. Det är ett indirekt skydd mot dem som är äldre som har svårare att få nya jobb. Förslaget skulle vara ett hårt slag mot vår bransch.
Hon håller med andra kritiker från fackföreningshåll om att maktbalansen mellan arbetsgivare och facket tippar över till förmån för arbetsgivarna med utredningens förslag.
– Jag tycker att man har missat att bibehålla maktbalansen. Vi tyckte redan från början att det är en kantrad maktbalans.
Högt upp på agendan för Handels är motståndet mot visstidsanställningar och hyvling.
– Båda handlar om att öka tryggheten. Arbetsmarknaden förändras väldigt snabbt, säger hon och menar att i stället för att ropa efter ny arbetskraft borde man satsa mer på att kompetensutveckla befintlig.
– Det är de anställda som får betala för den lönsamhet som företagen vill ha. Det blir en tidsjakt där varenda timme ska vara lönsam.
Avtalsrörelsen blev pausad i samband med coronakrisen, men Linda Palmetzhofer tror att samtalen kommer i gång till hösten.
– Vi har precis bokat in datum igen med Svensk Handel i oktober.
Kan ni ha samma ingångsvärden som tidigare?
– Jag tror att vi kan vara ännu tydligare nu än tidigare. De viktigaste frågorna handlar om trygga jobb och inflytande över arbetssituation och arbetstid. Det är ännu viktigare nu.
Handelsanställdas förbund
Har 130 000 medlemmar.
Linda Palmetzhofer är sedan maj, då tidigare ordförande Susanna Gideonsson lämnade ordförandeposten för LO, tillförordnad ordförande.
Den första september har Handels förbundsråd, då en ordinarie ordförande ska väljas. Linda Palmetzhofer är förhandsfavorit till posten men vill inte lämna klara besked.
– Det är väldigt nytt. Sanna (Susanna Gideonsson) skulle ju vara kvar, säger hon.
Linda Palmetzhofer
Familj: En dotter och en särbo.
Ålder: 48 år.
Aktuell med: Nybliven tillförordnad ordförande för Handelsanställdas förbund.
Bor: Gustavsberg utanför Stockholm.
Karriär: Började på Domus (som Coop-butiker då kallades) i Gustavsberg redan i högstadiet och blev snabbt fackligt aktiv. ”Jag skulle inte påstå att det var för de stora fackliga stridsfrågorna, utan för att känna att jag var med i ett större sammanhang. Jag blev aktiv i Handels ungdomsverksamhet och fick möjlighet att hålla utbildningar.” År 1999 blev hon lokalombudsman. 2005 anställdes hon på förbundskontoret och blev central förhandlare. 2014 blev hon invald i det verkställande utskottet. När Susanna Gideonsson lämnade ordförandeposten i Handels i maj blev Linda Palmetzhofer tillförordnad ordförande.
Kommentarer
Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.
Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.