Fuskade med arbetstiden - fick sparken

2011-03-17 15:37 Elisabet Örnerborg  

Han fifflade med sin tidrapportering och fick betalt för tid då han inte arbetat. Därför hade Linköpings kommun rätt att avskeda honom, avgjorde Arbetsdomstolen i en dom som kom i veckan.

En it-tekniker avskedades av kommunen med motiveringen att han manipulerat tidsangivelserna i kommunens flextidsystem Kom & Gå. Hans fackförbund SKTF stämde då Linköpings kommun till Arbetsdomstolen och krävde att avskedandet skulle ogiltigförklaras. Teknikern hade inte tidrapporterat fel, menade förbundet.

Jo, det hade han, ansåg kommunen. Han hade manipulerat tidsangivelserna i flextidsystemet och på så sätt fått lön för tid när han inte arbetat.

Som it-tekniker på kommunens dataavdelning arbetade han oftast på avdelningen men åkte även ut till kunder för att åtgärda problem på plats. Hans arbetstid registrerades automatiskt när han gick in i flextidsystemet, vilket han gjorde via sin laptop.

Teknikerns ordinarie arbetstid var från kvart i åtta till fem, men med möjlighet att flexa på morgonen, lunchen och eftermiddagen.

Den automatiskt registrerade tiden kunde korrigeras manuellt med en speciell funktion. En sådan manuell korrigering krävde en kommentar.

Men det är anmärkningsvärt att it-teknikern hade ändrat tiden vid 37 tillfällen manuellt under de 99 dagar han arbetade 2008 utan att vid något tillfälle kommentera detta, tycker Arbetsdomstolen. Inte heller har han kunnat lämna någon förklaring efteråt. Inte ens när han fick veta att kommunen tänkte avskeda honom.

Dessutom visar kommunens granskning att han under de tider som omfattas av den manuellt registrerade tiden inte hade gjort något. Han hade varken varit inne i ärendehanteringssystemet eller samtalat i mobilen.

Arbetsdomstolen konstaterar att teknikern genom de manuella ändringarna felaktigt registrerade tid som arbetstid. Det innebär utan tvekan att det förtroende som tidsredovisningssystemet bygger på allvarligt har åsidosatts, skriver domstolen i dom 17/11. Kommunen hade därför rätt att avskeda honom, avgör AD och avslår SKTFs talan.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna