Arbetsrätt

Fyra bolag struntade i DO:s granskning

Slutdatum för landstingen och de landstingsägda bolagen att lämna in lönekartläggningar, analyser och handlingsplaner för jämställda löner har passerats. Nu ska Diskrimineringsombudsmannen granska handlingarna.

Publicerad

DO har fått i uppdrag av regeringen att göra en större och mer sammanhållen tillsyn av arbetsgivares arbete med lönekartläggning. Inom ramen för det uppdraget valde Diskrimineringsombudsmannen att granska 20 landsting och 25 landstingsägda bolag.

29 hade svarat till deadline. 11 hade begärt och också fått lite tid till på sig och ett landsting, som DO missade i hanteringen, ska lämna in sin lönekartläggning, analys och handlingsplan om några veckor. Ett landstingsägt bolag har hört av sig och meddelat att det inte längre har några anställda, så det är inte längre med i granskningen.

Alla landsting har hört av sig på något sätt, men fyra landstingsägda bolag har struntat i att svara.

Nästa steg är att DO kollar om landstingens och de landstingsägda bolagens arbete med jämställda löner lever upp till diskrimineringslagens krav. Gör de inte det, kan ombudsmannen begära in kompletterande uppgifter från arbetsgivarna och också kalla dem till överläggningar. DO:s stora landstingsgranskning ingår sedan i avrapporteringen till regeringen den 1 mars nästa år.