Går till val på slopad allmän visstid

2018-05-30 09:23 Sanna Percivall  

Socialdemokraterna går i år till val på att avskaffa allmän visstidsanställning.

Socialdemokraterna går i år på val på slopad allmän visstids anställning berättade Stefan Löfvén och Ylva Johansson vid en pressträff idag.

– Det är en handlingsplan för ordning och reda och trygghet på arbetsmarknaden och den är ganska omfattande, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.

Socialdemokraterna presenterar idag ett tiopunktsprogram för en trygg arbetsmarknad. Många, speciellt yngre människor med till exempel sms-anställnigar, upplever idag arbetsmarknaden som väldigt otrygg, säger stadsminister Stefan Löfvén.

– Det är alldeles för många som känner en klump i magen av otrygghet, säger han.

Svenskt Näringsliv, som länge varit kritiska till frågan om att avskaffa allmän visstid, skriver i ett uttalande att S slår igen dörren för många att få ett jobb.

”Trösklarna till svensk arbetsmarknad är redan i dag höga. Trots det vill Socialdemokraterna återigen ta bort den möjligheten och försvåra för företag att anställa. Det riskerar särskilt att drabba unga och utrikes födda,” skriver Svenskt Näringsliv i ett pressmeddelande.

Allmänn visstidsanställning är en av fyra typer av tidsbegränsade anställningar som finns i 5:paragrafen i Las.

Allmän visstidsanställning kan användas i högst två år utan något specifikt skäl. Den omvandlas automatiskt till en tillsvidareanställning när arbetstagaren haft en allmän visstidsanställning i sammanlagt mer än två år, antingen under en femårsperiod eller under en längre period om den anställde haft såväl allmän visstidsanställning, vikariat eller säsongsanställning i en följd.

Övriga tidsbegränsade anställningar är vikariat, Säsongsanställning, Anställning för personer som fyllt 67 år och Provanställning. Chefsförordnande kan också ses som en form av tidsbegränsad anställning och är vanligast inom offentlig sektor.

Källa: Ledarna

 

Sanna Percivall

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna