Arbetsrätt

Gott ledarskap syns inte i lönekuvertet

När svenska chefer lönesätts är det ansvar för verksamheten och ekonomin som räknas. Inte hur de utövar sitt ledarskap eller hur många medarbetare de har. Det visar Ledarnas nya kartläggning av chefslönerna.

Publicerad

Genomsnittschefen tjänar 41 000 kronor i månaden, inklusive förmåner och rörliga delar. Svenska folket gissar på 60 000. Det är för att det är så mycket diskussion om toppchefers miljonlöner i media, tror Annika Elias, ordförande i Ledarna, som just har presenterat sin årliga chefslönebarometer.

- Vi är inte ute efter att tycka synd om cheferna och säga att de har för dåligt betalt. Men vi tycker att de som har stort ledarskap, ibland uppåt hundra medarbetare, har för låg lön generellt, säger Annika Elias.

Hon berättar att folk gärna vill veta vad Ledarna anser vara en bra chefslön.

- Det går inte att säga, det beror på svårighetsgraden i uppdraget. Det finns ju ganska små chefsuppdrag, som kanske är ens första, där det är rimligt att hamna på en lägre nivå, säger Annika Elias.

Det som räknas allra mest när lönen ska sättas är befattningens tyngd. Ju högre chefsnivå, desto högre lön. Ett avancemang från att vara första linjens chef till företagsledande nivå mer än fördubblar lönen. Därnäst värderas det ekonomiska ansvaret. Minst viktigt är personalansvaret.

- En av de frågorna vi driver ganska hårt är att cheferna ska utvärderas för ledarskap. Det pratas så mycket om hur svårt det är, men det behöver det inte vara. En bra chef har sannolikt lägre personalomsättning och lägre sjukfrånvaro. Sannolikt också bättre resultat i fråga om nöjdare kunder eller patienter eller vad det nu gäller.

På Ledarna tror man att ledarskapet kommer att bli en viktigare parameter.

- Vi har sett på senare år att de mjuka värdena har börja öka i lönesättningen, säger lönebildningschef Maria Elinder.

I Sverige är en av åtta eller 508 000 personer chef. Ledarnas lönestatistik grundar sig på 67 600 av dem. De i Stockholm tjänar bäst, sämst är det ställt i Filipstad.

Kvinnor tjänar 1700 kronor mindre än män i snitt.

-Det går upp och ner, men inte bort, säger Maria Elinder.

Den ojämlika lönesättningen drar ner medianlönen i den offentliga sektorn, där det finns många kvinnliga chefer, 39 200 mot 41 500 i den privata sektorn.

Nytt för i år är att Ledarna har tittat på löneskillnader i svenska respektive utlandsägda bolag. De utlandsägda betalar högre lön och det är vanligare med rörliga lönedelar av olika slag. Vad det beror på kan man än så länge bara spekulera kring, men till nästa års chefslönebarometer ska Ledarna ha analyserat orsakerna.

På Ledarna tror man att domen mot de två cheferna på socialkontoret i Krokom kommer att påverka parametern ledarskap.

- I personalansvar ingår också alla arbetsrättsliga lagar. Det här är första gången en dom handlar om de psykosociala faktorerna och visar att man kan bli straffskyldig, säger AnnCharlotte Bretan, ledarskapsexpert.