Hallå där, Erik Sinander...

2017-10-19 00:00 Ann Olrin  
Erik Sinander

... 31 år, doktorand på Stockholms universitet och ny frilansmedarbetare som ska bevaka EU-domar i Lag & Avtal. Du disputerar med din avhandling fredagen den 13 oktober. Vad handlar den om?

– Avhandlingen handlar om hur den internationella privat­rätten påverkar den svenska modellen för kollektiv reglering av anställningsvillkor. Den internationella privaträtten är frågor om när ett lands domstolar är behöriga och vilket lands lag som ska tillämpas.

– Sådana frågor uppkommer i samband med till exempel utstationeringar i Sverige, utlandsarbete och internationell transportverksamhet. En övergripande slutsats i avhandlingen är att den internationella privaträtten, som huvudsakligen finns i EU-förordningar, bygger på ett slags individualism medan den svenska modellen bygger på ett slags kollektivism. Denna grundläggande motsättning skapar många svåra juridiska problem.

Ann Olrin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna