Hamnarbetarförbundet öppnar för fredsplikt

2018-03-21 15:16 Lena Gunnars  
Den 5 mars i år kom Sveriges Hamnar och Hamnarbetarförbundet överens om ett nytt avtal och strejken i hamnarna kunde blåsas av. Avtalet betyder bland annat att Hamnarbetarförbundet kommer att kunna förhandla lokalt och få utse egna skyddsombud. ”Vi har tecknat ett kollektivavtal, branschen har fredsplikt, och vi har en plats vid bordet som vilken annan fackförening som helst,” sa Hamnarbetar­förbundets Erik Helgeson om uppgörelsen. Foto: Sören Håkanlind

Hamnarbetarförbundet kan tänka sig att teckna ett likalydande kollektivavtal med fredsplikt med Sveriges Hamnar. Det meddelades på en presskonferens i dag på eftermiddagen i Göteborgs hamn.

- Svenska Hamnarbetarförbundets förbundsstyrelse ställer sig bakom att underteckna ett likalydande kollektivavtal med fredsplikt med Sveriges hamnar gällande alla våra avdelningar, sa Erik Helgesson som sitter i Hamnarbetarförbundets styrelse, på presskonferensen

Styrelsen har också sagt ja till att ingå ett samarbetsavtal med Transport där de ska uppträda som en "förhandlingskartell jämt emot" arbetsgivaren, rapporterar Ekot.

”Transportarbetareförbundet och LO har under de senaste månaderna haft ett antal möten med Hamnarbetarförbundet, på LO: s initiativ. Det har varit konstruktiva diskussioner kring en komplicerad och viktig fråga. Vi tolkar Hamnarbetarförbundets kommunikation under måndagen som att man nu uttrycker en avsikt att gå upp i Transport och initialt teckna ett hängavtal som innebär fredsplikt. Det är vi naturligtvis positiva till. Hamnarbetarna behöver finnas under ett och samma förbund. Förhoppningsvis kommer detta att leda till att det blir lugn och ro i hamnarna i Sverige och lugn och ro för alla våra medlemmar.” säger Peter Winstén avtalssekreterare på Svenska Transportarbetareförbundet, i ett uttalande.

Även LO välkomnar att Hamnarbetarförbundet ställer sig bakom LO:s förslag till lösning av hamnkonflikten i Göteborg.

- Efter en så utdragen konflikt är det modigt av Hamnarbetarförbundet att vilja skriva en avsiktsförklaring om sammangående med Transport. Att de dessutom är redo att teckna ett fredspliktsavtal med arbetsgivarna är mycket välkommet, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson, i ett uttalande.

LO är berett att bistå med resurser som krävs för att få alla dokument på plats.

- Det viktigaste är att vi så snart som möjligt kan få arbetsro i hamnarna. Det är bra för både Transports och Hamnarbetarförbundets medlemmar. Och inte minst för svensk arbetsmarknad, säger Torbjörn Johansson.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna