Arbetsrätt

Hamnstrejk stoppar containertrafik i Göteborg

Containrar hindras från att komma in och ut ur Göteborgs hamn. Foto: TT-Bild
Containrar hindras från att komma in och ut ur Göteborgs hamn. Foto: TT-Bild

Hamnarbetarförbundet har på tisdagseftermiddagen gått ut i strejk i Göteborg och stoppar containertransporter.

Publicerad

Strejken som i första hand pågår till fredag kväll påverkar stora delar av handeln eftersom runt 50 procent av all containertrafik går via APM Terminals och under konflikten kommer enbart en tredjedel av driften att vara igång, skriver SVT Nyheter Väst.

- Det kommer att slå hårt mot näringslivet med varor och produkter som inte kan levereras i tid, säger Henrik Kristensen, vd vid APM Terminals Göteborg till Göteborgsposten.

Erik Helgeson, styrelseledamot i Hamnarbetarförbundet, berättar om strejkplanerna:

- Det blir rejäla stopp och störningar. Det är inte meningen att vi ska stänga ned all verksamhet men vi har kommit dit där det inte finns några andra vägar än att höja prislappen för företagets personalpolitik.

Svenska Hamnarbetarförbundet saknar kollektivavtal med Sveriges Hamnar trots att man organiserar merparten av hamnarbetarna. Därmed är man heller inte bundet av fredsplikten, skriver Göteborgs-Posten.

Förbundet kräver nu bättre arbetsvillkor och arbetsmiljö.

- Vi har haft så många utestående frågor som prioriterats bort och hamnat i papperskorgen. Nu har vi kokat ned det till något vi är beredda att slåss för, säger Erik Helgeson.