Han ersätts för polisens kränkning

2014-05-13 14:02 Angelica Söderberg  

Den 32-årige mannen filmade ett ingripande när en av poliserna gick till attack. Tingsrätt och hovrätt har beslutat att staten ska betala kränkningsersättning till 32-åringen, som fick armen bruten. Nu har Högsta domstolen beslutat att inte pröva fallet.

Dagens Juridik rapporterar att samtliga rättsliga instanser anser att ingripandet var omotiverat, våldsanvändningen oförsvarlig och att staten, genom Rikspolisstyrelsen, därför ska betala skadestånd samt även kränkningsersättning till 32-åringen.

Bakgrunden är att polisen ingrep mot 32-åringens kamrat som gjort sig skyldig till en ordningsstörning i centrala Malmö. När 32-åringen filmade gripandet med sin mobiltelefon vände sig en av poliserna mot honom. Klart står att han skadades så illa att två operationer av en komplicerad armfraktur krävdes. Han stämde staten vid Stockholms tingsrätt för de skador han fått vid ingripandet och den kränkning han anser sig ha utsatts för.

Rikspolisstyrelsen anser inte att polisen gjort sig skyldig till misshandel. Stockholms tingsrätt höll inte med utan ansåg att polisen gjort sig skyldig till vållande till kroppsskada.

Dagens Juridik återger slutsatsen i domen: "Därmed kan inte någon annan slutsats dras än att P saknat laglig rätt att ingripa mot X på sätt som skedde och att han också varit medveten om detta. Att situationen - i vart fall inledningsvis - kan ha varit mer turbulent än vad X berättat om medför ingen annan bedömning eftersom det får anses visat att X vid filmandet förhöll sig i övrigt passiv."

Rikspolisstyrelsen överklagade till hovrätten, som höll med om tingsrättens beslut. Våldsanvändningen från polisen har inte varit försvarlig och 32-åringen ska därför få kränkningsersättning. Högsta domstolens beslut om att inte pröva Rikspolisstyrelsens överklagande innebär att beslutet om skadestånd och ersättning nu står fast.

Angelica Söderberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna