Han ska leda Laval-utredningen

2013-11-08 12:40 Elisabet Örnerborg  
- Ringer man till en moderat och frågar om det är viktigt med mer flexibilitet för ett småföretag svarar många ja. Jag är inte lika säker på att alla menar att vi ska lagstifta fram detta, säger Tomas Tobé. Foto: Jörgen Appelgren

Elisabeth Svantesson ledde utredningen om Lex Laval fram till att hon blev arbetsmarknadsminister i september. Men stafettpinnen gick inte till hennes efterträdare på posten som arbetsmarknadsutskottets ordförande – utan till hennes företrädare, Tomas Tobé.

Riksdagens majoritet krävde våren 2011 att Lex Laval skulle utredas skyndsamt. Regeringens svar dröjde men hösten 2012 tillsatte den en parlamentarisk kommitté som ska se över reglerna om utstationering. Till december 2014 ska kommittén ha tagit reda på vilka villkor de utländska arbetstagare som utstationeras hit till Sverige arbetar under, vilka länder de kommer ifrån och vilka villkor de arbetar under.

Kommitténs ordförande blev arbetsmarknadsutskottets ordförande Elisabeth Svantesson (M). Men så i september utsågs hon till arbetsmarknadsminister och utredningen stod utan ordförande. Jessica Polfjärd (M) tog över som ordförande för arbetsmarknadsutskottet, men skulle hon ta över som ordförande också för Lex-Laval-utredningen?

Svaret dröjde, men nu är det klart att det i stället blir Tomas Tobé (M) som ska leda översynen av utstationeringsreglerna. Tomas Tobé kommer närmast från posten som ordförande för utbildningsutskottet från vilket han är föräldraledig.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna