Arbetsrätt

Hedda Mann - hooked på offentlig sektor

Hedda Mann, ny chefsjurist på Arbetsgivarverket, väntar ivrigt på att regeringskansliet ska tillsätta en utredning för att få ordning på den kollision som hon menar finns mellan arbetsrätten och förvaltningsrätten. ”Det är inte bra som det är just nu.” Hon tänker bland annat på den uppmärksammade AD-domen som kom fram till att Polismyndigheten inte behövde rätta sig efter ett beslut i Statens överklagandenämnd. Foto: Sanna Percivall
Hedda Mann, Arbetsgivarverkets nya chefsjurist, tror på ett ledarskap som präglas av öppenhet och transparens. Foto: Sanna Percivall

PROFILEN. Hon efterträder arbetsrättens legendar Karl Pfeifer som chefsjurist på Arbetsgivarverket. – Jag måste fylla kostymen på mitt eget sätt, säger Hedda Mann, ny chefsjurist sedan i våras.

Publicerad

Det är tydligt att Hedda Mann beundrar ledarskapet som Karl Pfeifer stod för. Hon konstaterar att han alltid fick högsta poäng på medarbetarundersökningarna. Många gånger har hon funderat på vad han gjorde så rätt. Hon beskriver ett ledarskap som präglades av öppenhet, transparens, förutsägbarhet och en stor tillit till att medarbetarna är kompetenta och har ett eget driv.

– Jag är väldigt präglad av Karl Pfeifer och hans ledar­skap. Jag uppskattade det väldigt mycket. Det ska jag nu försöka förvalta vidare. Jag brukar skämtsamt säga att nu kan det bara bli sämre.

Vägen till posten som chefsjurist på Arbetsgivarverket började hemma i barndomshemmet i Helsingborg. Hedda Mann har varit målmedveten och ambitiös i hela sitt liv. Men som 20-åring hade hon kanske inte så stor koll på vad juristyrket innebär. Då var siktet helt inställt på att bli läkare. Hedda Mann kommer från en familj med landstingsyrken. Först när hon inte kom in på läkarlinjen började hon titta på alternativ.

– Direkt efter gymnasiet åkte jag till Frankrike i ett år för att plugga franska och jobba i en familj. Sedan flyttade jag till Stockholm och började plugga på juristlinjen. Jag hade en känsla av att det var viktigt att komma i gång. Jag tänkte att jurist också är ett sådant där ordentligt yrke som läkare är.

Hedda Manns ljusblå blick är skarp där hon sitter i det grå konferensrummet på Arbetsgivarverket. Hon förklarar att hon inte är typen som tar ledigt ett år och reser runt jorden för att försöka komma på vad hon vill göra. Hon slutför och agerar. Men under utbildningen kände hon ändå tvivel om den valda yrkesbanan verkligen var rätt. Alla rättsområdena roade henne inte lika mycket.

En praktikperiod på dåvarande Jämo gjorde att bitarna till sist föll på plats. Hon trivdes och fick sitta kvar i Jämos lokaler och skriva sin uppsats som handlade om jämställdhetsklausuler vid offentlig upphandling.

– På den tiden var det inte så många som hade uppmärksammat den frågan.

Efter examen var planen att börja arbeta på den fackliga sidan. Hedda Mann sökte flera jobb hos fackförbunden, utan att få napp.

Efter tre månader som föredragande på länsrätten i Stockholm kom ett erbjudande om anställning på Kommunförbundet, nuvarande SKL, som ledde henne in på arbetsgivarsidan. Hedda Mann minns att det var full fart i korridorerna. Verksamheten spände över så många olika områden och människor, som genererade mängder av tvister. Kommunförbundet blev också vägen in till ett yrkesliv inom arbetsrätten. Det betraktar Hedda Mann i dag som ett lyckokast. De offentliga verksamheterna har sedan dess varit en röd tråd i hennes liv.

– Jag är ”hooked” på offentlig sektor. Kanske beror det på familjen jag kommer ifrån, säger hon tankfullt.

Trots målmedvetenheten har Hedda Mann aldrig karriärplanerat för flera år framåt. Hon föredrar egentligen när saker får utvecklas organiskt och bli som de blir.

– Hela livet är ju så. Sedan gäller det att laga efter läge. När jag varit i olika rekryteringsprocesser har jag känt att jag har det bättre där jag är. Jag flyttar inte på mig bara för sakens skull. Men det är viktigt för mig att ha roligt. Det har jag på Arbetsgivarverket.

I år är det elva år sedan Hedda Mann kom dit. Sedan dess har hon varit ombud i åtskilliga tvister i Arbetsdomstolen. En roll hon älskat.

– Det är stor skillnad på att företräda Försvarsmakten, Arkitekturmuseum, en högskola eller Försäkringskassan i Arbetsdomstolen. Det gör att du lär dig väldigt mycket om samhället.

Nu när Hedda Mann är chefsjurist hör processande i Arbetsdomstolen inte längre till de ordinarie arbetsuppgifterna. Hon har lämnat något hon känt sig trygg i, som hon upplevt vara väldigt roligt. Samtidigt kände hon att det var dags för något nytt efter 17 år.

I de nya arbetsuppgifterna ingår att se till att arbetet blir lättarbetat för arbetsgivarorganisationens fyra arbetsrättsjurister och tre experter som jobbar med arbetsmiljö- och socialförsäkringsfrågor. I slutändan är hon den som ska sätta ner foten i kniviga ärenden. Chefsjuristen sitter också med i ledningsgruppen, vars arbete ytterst syftar till att utveckla och samordna den statliga arbetsgivarpolitiken.

Hedda Mann talar sig varm om sin arbetsplats och kommer flera gånger in på hur bra hon trivs. Kanske för att det är sällan saker känns som rutin. Ofta poppar något nytt intressant fall upp. Hedda Mann minns flyktingkrisen 2015, när Arbetsgivarverket fick titta närmare på möjligheterna att låna personal mellan myndigheterna. Migrationsverket lånade då personal från bland annat Försvarsmakten och Kriminalvården.

– Hela tiden inträffar sådana där saker där arbetsrätten kommer in. Staten är en, men det är också det här funktionella arbetsgivarbegreppet som innebär att varje myndighet också är sin egen. Vi sitter här som spindeln i nätet. Det är en otrolig ynnest att få jobba här.

På fritiden gillar Hedda Mann att musicera och spendera tid med familjen. Familjen är ofta ute på landstället i Enköping. Tillsammans med två vänner från studietiden är hon med i en trio där hon spelar piano och sjunger. Spelat piano har hon gjort sedan 7 års ålder. Från början trodde trion att det bara skulle bli en konsert, I afton ve-mode, en konsert med gamla Depeche Mode-låtar i en källare i Gamla stan.

– Men det blev ett sådant tryck att vi fick göra den fler gånger. I våras hade vi en konsert som hette I afton kärlek, som vi körde nu i september igen. Vi repar varje söndag hemma hos mig och min familj.

Så nu rullar musikkarriären också?

– Jaaa, säger Hedda Mann och skrattar.

Började på SKL

Som biträdande chefsjurist var Hedda Mann ombud i Arbetsdom­stolen under förhandlingarna om huru­vida statligt anställda är skyldiga att flytta med vid omlokaliseringar av myndigheter.

– Jag blev förvånad över att ST, Jusek och DIK uttryckte det som att vi på Arbetsgivarverket hade en ny tolkning. Vi ville få vår gamla tolkning prövad, så som det hade gått till tidigare, säger Hedda Mann.

Överenskommelse om arbetsort anges inte i anställningsbevisen. Då är man anställd vid myndigheten oberoende av var den finns geografiskt, fastslog Arbetsdomstolen.

Namn: Hedda Mann.

Ålder: 43 år.

Aktuell: Ny chefsjurist på Arbetsgivarverket.

Karriär: Arbetsrätts­jurist på SKL, biträdande chefs­jurist på Arbets­givarverket. Chefsjurist sedan 1 april 2018.

Familj: Gift med Johan Mann, förhandlingschef för IT- & Tele­komföretagen, två barn på 5 och 10 år.

Bor: På Södermalm i Stockholm.

Fritid: ”Åker till vårt land­ställe i Enköping när andan faller på. Spelar piano och sjunger i en trio.”