Hemligstämplat EU-svar om visstid

2013-11-21 10:13 Elisabeth Vene  

Regeringen har hemligstämplat EU-kommissionens svar på frågan om staplandet av visstidsanställningar. Det kan skada landet om uppgifterna röjs, enligt statsrådsberedningen.

För dryg tre år sedan anmälde TCO Sverige till EU-kommissionen för brott mot visstidsdirektivet. Enligt en undersökning som förbundet har gjort har var tionde visstidsanställd, eller 65 000 personer, varit visstidsanställda hos samma arbetsgivare i fem år eller mer. Förbundet anser att visstidsanställningar inte ska kunna staplas på varandra hur länge som helst. Nu ska fallet upp i EU:s domstol.

– Kommissionen har lovat att de ska fatta beslut innan årets slut, så det innebär väl inom de närmsta veckorna, säger Samuel Engblom, chefsjurist på TCO, till Arbetet.

EU:s visstidsdirektiv sätter gränser för hur arbetsgivare får använda tillfälliga anställningar. I Sverige finns ingen sådan bortre gräns och det ska det heller inte göra, enligt regeringen, det skulle minska flexibiliteten på arbetsmarknaden.

Regeringen har försökt påverka kommissionen. I mejl, som tidningen Publikt har begärt ut, ifrågasätter Bettina Kashefi och Katarina Areskoug, statssekreterare hos arbetsmarknadsministern respektive statsministern, TCO:s undersökning. Statssekreterarna påtalar att arbetsgivarna har en annan uppfattning om hur visstiderna används i Sverige, och att det inte finns några domar från Arbetsdomstolen som visar att missbruk förekommer.

Det finns ett svarsmejl från kommissionen. Regeringen har valt att hemligstämpla mejlet med hänvisning till utrikessekretessen. Enligt statsrådsberedningen innehåller mejlet uppgifter som kan antas ”störa Sveriges mellanfolkliga förbindelser eller på annat sätt skada landet om uppgifterna röjs”, skriver Svenska Dagbladet.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna