Arbetsrätt

Historiskt låga löneökningar

Löneökningarna har varit historiskt låga i år. Det visar den senaste konjunkturlönestatistiken. Var de slutliga löneutfallen hamnar vet vi bättre först i september-oktober när hela avtalsrörelsens nya löner slagit igenom.

Publicerad

Fram till och med juli hade lönerna för hela ekonomin ökat med 1,5 procent jämfört med juli förra året. Det kan jämföras med löneökningstakten i juli 2009 som låg på 3,6 procent.
– Det här pekar på att löneökningarna hamnar i nivå eller till och med under de lägsta nivåerna under 90-talskrisen. Det hittills lägsta löneutfallet var 1994, då lönerna ökade med 2,4 procent, säger Bo Enegren, utredare på Medlingsinstitutet.  

Löneökningarna på 1,5 procent gäller alltså hela arbetsmarknaden. Tittar man på kommunerna för sig, hade lönerna inom den sektorn ökat med 0,5 procent i juli i år.
– Det beror på att löneökningarna från deras avtal inte kommit med i statistiken ännu, förklarar Bo Enegren.

Och löneökningarna i staten låg i juli på 2,3 procent. Var de hamnar vet vi inte än, då avtalsrörelsen på det statliga området fortfarande pågår.  I det privata näringslivet låg löneökningarna på 1, 8 procent; 2,1 procent för arbetare och 1,7 procent för tjänstemän. Bo Enegren:

- Löneökningstakten inom industrin sjönk från drygt 4 procent i januari, till runt 2 procent under våren och sommaren. Avtalen inom industrin gav inga påslag alls under april och maj månad och först i juni betalades de första blygsamma löneökningarna ut.

Men siffrorna kommer att revideras. Hittills är det ungefär hälften av de anställda i näringslivet som fått ut sina nya löner. När de retoraktiva lönerna betalas ut kommer utfallen att korrigeras upp. Bo Enegren hänvisar till att Konjunkturinstitutet räknar med att löneökningarna under 2010 kommer att hamna på 2,5 procent och inflationen på runt 1 procent.

Om den prognosen slår in betyder det reallöneökningar i år på 1,5 procent. (Jämför med förra året då reallönerna ökade med 3,7 procent, mer än de nominella lönerna alltså, på grund av att priserna föll, i sin tur delvis en effekt av Riksbankens kraftiga räntesänkningar.)

- Men vad utfallet för i år landar på vet jag bättre i september- oktober, säger Bo Enegren.

Medlingsinstitutet

är ansvarig myndighet för den officiella svenska lönestatistiken. Statistiken produceras av Statistiska centralbyrån, SCB.