Hiv-test ledde till mobbning

2010-11-17 23:00 Johan Fock  

Svetsaren Vincent visade dåliga blodvärden på företagets allmänna hälsoundersökning. Arbetsgivaren misstänkte hiv - och krävde ett nytt test. Snart därefter spreds ryktet om Vincents påstådda sjukdom på arbetsplatsen.

<p>Vincent kommer från ett afrikanskt land och hade haft en fast anställning på företaget sedan 2006. Problemen började efter en allmän läkarundersökning 2009 där Vincent visade dåliga blodvärden. Utifrån misstanken att han led av hiv krävde företaget att han gick igenom en extra läkarundersökning. Vincent visade sig vara fullt frisk, men hans ställning på jobbet var förändrad.</p> <p>Stämningsansökan från Byggnads är en katalog över diskriminerande handlingar från både arbetsledning och arbetskamrater.</p> <p>Vincent miste jobbet som svetsare och fick ett okvalificerat jobb. Ordningsregler för toalettbesök och rökpauser gällde honom men inte andra. Han kallades "Koko Stupid" omväxlande med "Mogadishu".</p> <p>Han nekades permission för att besöka sin brors begravning och fick sin matlåda slängd i soporna.</p> <p>År 2009 blev Vincent sjukskriven. Trots möten med Försäkringskassan har företaget underlåtit att påbörja ett rehabiliteringsarbete.</p> <p>Byggnads väljer att stämma till Arbetsdomstolen för diskriminering på grund av etnicitet. För integriteten finns inga lagar och huruvida en påtvingad läkarundersökning är ett brott eller inte är osäkert. Ansökan tar fasta på att undersökningen inte gällde alla, endast en utpekad.</p> <p>Byggnads har lämnat en stämning till Arbetsdomstolen och kräver 300 000 kronor i skadestånd. </p> <p>Tommy Larsson, arbetsrättsjurist på vvs Företagen, företräder arbetsgivaren. </p> <p>- Företagets inställning är att arbetstagaren inte diskriminerats, trakasserats eller på annat sätt missgynnats jämfört med sina arbetskamrater. Det kan vara en tuff, lite grabbig jargong bland killarna ibland. Ungefär som i omklädningsrummet hos ett fotbollslag, lite rå men hjärtlig.

Fotnot: Vincent är en fingerat namn.

Johan Fock

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Arbetsrätt