Hovrätten: Chef ansvarig för åttaårings död

2012-02-27 14:03 Ann Norrby  

Chefen för fritidshemmet borde ha delat upp ansvaret för de tretton barnen på utflykten. Om han gjort det, hade ett av barnen kanske inte drunknat. Chefen dömdes för vållande till annans död. Nu anser hovrätten att kommunen ska betala företagsbot.

Olyckan hände sommaren 2007 när barnen vid Lindesborgsskolans fritidshem i Tomelilla var på utflykt till Välabadet. En åttaårig pojke ramlade ner i bassängen och drunknade. Fritidshemschefen och två andra anställda på fritidshemmet var med på utflykten. De anställda bestämde inte i förväg hur de skulle fördela tillsynen över barnen.

Ystads tingsrätt kom för mer än två år sedan fram till att fritidshemschefen vållat dödsolyckan. För det dömdes han till villkorlig dom och 60 dagsböter. Kommunen dömdes att betala närmare 200 000 kronor i skadestånd till pojkens anhöriga.

Men tingsrätten höll inte med åklagaren om att fritidshemmets verksamhet skulle betraktas som näringsverksamhet. Därför avslog domstolen åklagarens krav mot kommunen på två miljoner kronor i företagsbot.

Åklagaren Lotten Loberg överklagade domen. Nu har hovrätten över Skåne och Blekinge gett henne rätt. Domstolen anser att fritidshemsverksamheten är en näringsverksamhet. Men hovrätten begränsar företagsboten till 300 000 kronor. Domstolen tar hänsyn till att det var fråga om enskild anställds handlande vid ett tillfälle och att kommunen blivit dömd att betala skadestånd.

Kommunens ombud är advokat Cecilia Eneheim Iveberg vid Maqs advokatbyrå:

- Kommunen har ännu inte tagit ställning till om domen ska överklagas, säger hon.

Senast den 19 mars ska ett överklagande ha kommit in till Högsta domstolen.

Om domen

Hovrätten över Skåne och Blekinge, den 20 februari 2012 i mål B 65-10

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna