Arbetsrätt

Hyrda journalister utan auktorisation

Näst nyast i bemanningsbranschen är uthyrda journalister.Men bara två av de fyra bemanningsföretag som Journalistförbundet har avtal med är auktoriserade.

Publicerad

Journalistförbundet och Medieföretagen träffade i juni 2010 avtal med bemanningsföretagen Marieberg Media, Kompetens Skåne och Media Resurs. Förbundet hade sedan tidigare ett avtal med Mediakompetens. Men det är bara Media Resurs och Mediakompetens som är medlemmar i organisationen Bemanningsföretagen. De är därmed också de enda som är auktoriserade. Kompetens Skåne och Marieberg Media står utanför organisationen och saknar auktorisation.

– Det är parterna som måste se till att avtalen efterlevs och där har facket en mycket viktig roll, säger David Wästberg, presschef på Almega, som de båda företagen tillhör.

Han säger att auktorisationsnämnden inte är någon instans som finns i stället för Arbetsdomstolen.

– Ärendena ska ju ändå gå till AD, säger han.

Inte heller Johan Lif, regionalt skyddsombud och ombudsman på SJF, ser något problem med att Marieberg Media och Kompetens Skåne saknar auktorisation.

– Vi har inte märkt att det haft någon betydelse för vår verksamhet. Båda är företag som vi haft god kontakt med och har avtal med.

I årets avtalsrörelse driver Journalistförbundet krav på ett gemensamt avtal för alla journalister oberoende av om de jobbar på dagstidning, tidskrift eller etermedier. Men än så länge finns inga planer på att få med de bemanningsanställda journalisterna ?i samma avtal.

Arbetsgivarorganisationerna som anställer journalister har bildat den gemensamma organisationen Medieföretagen.

Kollektivavtal och minst ett års verksamhet ett måste

  • För att få auktorisation måste bemanningsföretaget ha kollektivavtal, vara medlem i Bemanningsföretagen och varit verksamt minst ett år, bland annat.
  • Auktorisationsnämnden träffas en gång i månaden för att auktorisera nya företag, utöva årlig tillsyn på redan auktoriserade företag och ta ställning till anmälningar.
  • 85 företag har blivit av med sina auktorisationer sedan nämnden blev obligatorisk i februari 2009.
  • I dag finns 367 auktoriserade bemanningsföretag.
  • Nämnden består av fyra representanter: två för LO respektive Unionen/Akademikerförbunden och två för Bemanningsföretagen.
  • Erik Åsbrink är oberoende ordförande.