”Hyrde in i strid med MBL”

2011-08-12 07:51 Elisabet Örnerborg  

Volvo Powertrain stäms till AD. Bolaget har inte talat om exakt hur många personer som ska hyras in, för hur länge och vad de ska jobba med.

Det måste vi veta för att kunna ha något inflytande över de inhyrdas arbetsförhållanden, menar IF Metall.

Tidigare begränsades antalet visstidsanställda av ett lokalt kollektivavtal. Vid ett tillfälle fick antalet visstidsanställda inte överstiga 350 och av dem fick andelen inhyrda från bemanningsföretag vara högst 30 procent; alltså 105. När det avtalet löpte ut i november 2010 kallade Volvo Powertrain till MBL-förhandling. Bolaget ville kunna hyra in fler, men kunde tänka sig en ram på 300 inhyrda. Alltså tre gånger så många som det tidigare avtalet tillät, påpekar IF Metall. Dessutom talade bolaget om ”som mest” ett visst antal i varje funktion inom verksamheten.

Det kunde inte IF Metall gå med på och stämmer därför Volvo Powertrain och Teknikarbetsgivarna till Arbetsdomstolen.

Genom att inte tala om exakt hur många som det vill hyra in, för hur länge och i vilken del av verksamheten de ska arbeta, bryter bolaget mot paragraferna 11 och 38 i medbestämmandelagen, menar förbundet.

För att förhandlingsskyldigheten enligt paragraf 11 i medbestämmandelagen ska vara uppfylld måste facket få mer fakta för att kunna bedöma om det antal arbetsgivaren önskar hyra in är rimligt.

Och för att facket ska kunna ha inflytande över de förhållanden som gäller för inhyrningen enligt paragraf 38 krävs att facket får insyn i hur många de inhyrda är, vilken erfarenhet de har och var de ska placeras.

Bolaget krävs på två miljoner i allmänt skadestånd; en miljon per paragraf, för att det trots klubbens och förbundets protester inte förhandlat som medbestämmandelagen föreskriver. Stämningsansökan kom in till Arbetsdomstolen mitt i sommaren. Arbetsgivarna har fått anstånd med att lämna in sitt svaromål till den 15 september.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna