I dag fälls avgörandet om Lex Laval i riksdagen

2017-04-26 08:44 Elisabet Örnerborg  
LO-juristen Claes-Mikael Jonsson.

Riksdagsbeslut om att riva upp Lex Laval väntas i dag. I dag onsdag debatterar riksdagen nya utstationeringsregler.

Proposition 2016/17 har behandlats av arbetsmarknadsutskottet som vill att  riksdagen röstar ja till regeringens förslag.  De föreslagna reglerna ska ge svenska fackförbund rätt att ta till stridsåtgärder mot arbetsplatser med utländsk arbetskraft som inte tecknat ett svenskt kollektivavtal. Tanken är att arbetstagare som utstationeras hit till Sverige ska få bättre arbetsvillkor. Om riksdagen bifaller arbetsmarknadsutskottets betänkande 2016/17:AU9 börjar de nya reglerna att gälla redan den 1 juni 2017.

Men betyder det i så fall att Lex Laval rivs upp?

– Nej, säger LO:s jurist Claes-Mikael Jonsson, som länge försökt motverka följderna av Laval-domen både här och i EU. Lex Laval är ju ett samlingsnamn för ändringar som infördas i svensk lag efter EU-domstolens dom 2007. Propositionen betyder inte att vi är tillbaka till hur det var dessförinnan. Det här är en förbättring och en förenkling, som är mer lojal med den svenska kollektivavtalsmodellen.

Han anser att den viktigaste förändringen med regeringens förslag är att bevisregeln tas bort, anser Claes-Mikael Jonsson. Bevisregeln gjorde att facket inte kunde ta till stridsåtgärder för att ställa krav på kollektivavtal om  företaget sa att det tillämpade likvärdiga villkor. Det var svårt för facket att visa att företagen ljög och det kunde bli dyrt som för Byggnads i Arbetsdomstolens dom i Laval-målet.

– De nya reglerna gör det betydligt klarare för när man kan vidta stridsåtgärder. Om det utstationerande företaget redan tillämpar likvärdig villkor i förhållande till kollektivavtalet är det ju inte något problem för det att skriva under på ett sådant avtal, säger han.

Tror du riksdagen röstar ja i dag?

– SD har ju sagt att de stöder förändringsförslaget. Det förvånar mig att inte de borgerliga partierna också gör det.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna