Arbetsrätt

IF Metall om Las: Olika bekymmer i olika förbund

Veli-Pekka Säikkälä, IF Metalls avtalssekreterare. Foto: Janerik Henriksson / TT-Bild
Veli-Pekka Säikkälä, IF Metalls avtalssekreterare. Foto: Janerik Henriksson / TT-Bild

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä tror att parterna kan komma överens i Las-förhandlingarna, som återupptas imorgon. – Eftersom vi startar dem igen gör vi naturligtvis bedömningen att det finns en möjlighet att komma överens, säger han till Lag & Avtal.

Publicerad

Enligt Veli-Pekka Säikkälä har förhandlingsledningen på LO, PTK och Svenskt Näringsliv gjort bedömningen att parterna behöver syna korten ordentligt och att det är därför som förhandlingarna nu återupptas. 

– Det måste synas ordentligt.  Vad är det man behöver göra? Vad är man inte beredd att göra? Det kände vi att vi inte riktigt var klara med när förhandlingarna avbröts.  Det är svåra komplicerade frågor och många parter. Bara  från LO är vi 14 förbund. Sedan är det ännu fler från Svenskt Näringsliv och PTK. 

Veli-Pekka Säikkälä drar en liknelse med hur svårt det kan vara när man bara kör förhandlingar i det egna förbundet.

– Men det är enormt när vi kör med alla dessa parter som är med i förhandlingarna om Las.  Man har olika problem och problembilder.

Hela LO:s avtalsråd sitter i Näringslivets hus under förhandlingarna, alla förbundens avtalssekreterare och förhandlingschefer.  LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson är en av förhandlingsledarna. Olika personer kallas in beroende på vilka sakfrågor som behandlas. 

Veli-Pekka Säikkälä vill inte kommentera uppgifterna från TT om att sex LO-förbund röstat emot att Las-förhandlingarna skulle återupptas.

– Men vi har olika bekymmer i de olika förbunden. En del har inga problem med till exempel visstidsanställningar. Sedan finns det dem som har jätteproblem och dem som har mittemellan. Så ser det ut till och med i vårt eget förbund, att det är lite olika i olika branscher och företag.

Han tror dock inte att det blir några problem med att Las-förhandlingarna återupptas samtidigt som även avtalsrörelsen gjort en omstart efter pandemipausen.

– Vi svarade på oponas skiss igår. Nu tror jag inte att det händer så mycket mer med det innan helgen, säger han.

Missa inga nyheter - beställ Lag & Avtals kostnadsfria nyhetsbrev