ILO: Här är länderna som kränkt arbetsrätten

2019-06-12 14:23 TT  
Emellanåt höjs röster för att ge FN-organet skarpare verktyg. Men statsminister Stefan Löfven (S), som är på plats i Genève, försvarar den rådande ordningen. Foto: TT-Bild

FN-organet ILO har publicerat sin svarta lista över länder som kränkt arbetstagares rättigheter. Turkiet, Zimbabwe och Brasilien är några av de utpekade.

Internationella arbetsorganisationen (ILO), som just nu håller konferens i Genève, presenterar varje år en lista över länder som har kränkt FN-organets konventioner. I år kommer 24 regeringar att kallas till ILO:s tillsynskommitté för att grillas om sin syn på arbetsrätten, rapporterar Arbetet Global.

Bland annat anklagas Turkiet för att ha kränkt ILO:s kärnkonvention 87, som garanterar rätten till facklig organisering. Sedan kuppförsöket sommaren 2016 har landets regering förbjudit strejker och frihetsberövat fackliga ledare.

ILO har inga formella sanktionsmekanismer. Tanken är att den svarta listan ska fungera som en slags internationell skampåle, men om ett land trots uppsträckningen inte förbättrar sig väntar varken böter eller uteslutning.

Ibland höjs röster för att ge FN-organet skarpare verktyg. Men statsminister Stefan Löfven (S), som är på plats i Genève, försvarar den rådande ordningen.

– Kopplingen mellan ILO som ett normativt organ och ländernas lagstiftning är i rätt balans. Det skulle bli svårare att få länder att ratificera konventioner om det fanns hårdare straff, säger han till Arbetet Global.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna