”Ingen har skyldighet att berätta för arbetsgivaren”

2017-04-27 00:00  
”Diagnosen är underordnad, det är beteendet som räknas”, säger arbetsrättsexperten Dan Holke. Foto: Jörgen Appelgren

3 frågor till arbetsrättsjuristen Dan Holke om chefer med diagnos.

1. Jag misstänker att min chef har en diagnos. Vad ska jag göra?

– Diagnosen i sig är inte intressant, det är beteendet som du måste fokusera på. Om en chef inte fungerar som chef är det ett problem, men om det beror på en diagnos eller inte har ingen betydelse.

2. Chefen skapar oreda i gruppen. Vad kan gruppen kräva?

– Om en person upplevs som ett problem kan det bli en arbetsmiljöfråga. Om chefskapet inte fungerar, och om en person inte klarar av jobbet, så har en anställd två möjligheter. Den ena är att prata med facket, om man nu är med där. Den andra är att själv ta itu med problemet, och vända sig till chefens chef.

3. Har chefen en skyldighet att berätta om sin diagnos?

– Nej, ingen har en skyldighet att berätta om sin diagnos för arbetsgivaren. Däremot har en chef förstås en skyldighet att se till att den fungerar som chef. En chef kan ju inte skylla på sin diagnos, ”Jag gör som jag vill för jag har en diagnos.” Men återigen: diagnosen är av underordnad betydelse. Det är beteendet som är intressant. Man kan ju tänka sig att en chef uppfyller kriterierna för en diagnos, men själv inte har en aning om det. Anna Wahlgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna