Arbetsrätt
Ingenjör dubbelt uppsagd
När ingenjören väntade på att få veta om maskinföretaget haft rätt att säga upp honom, blev han uppsagd en gång till.
- Vi anser att den andra uppsägningen som görs ”för säkerhets skull” är olaglig, säger förbundsjurist Helène Robson på Sveriges Ingenjörer.
Ingenjören blev uppsagd från sitt jobb på KMT Precision Grinding AB första gången hösten 2009. Han hade då arbetat där i drygt fem år. Anledningen till uppsägningen var arbetsbrist. Sveriges Ingenjörer stämde företaget och Teknikarbetsgivarna. Fackförbundet ansåg att ingenjören skulle ha blivit omplacerad till en tjänst som var vakant i stället för att bli uppsagd.
Fram till att Arbetsdomstolen bedömt uppsägningen var ingenjören fortfarande anställd. Företaget sade dock upp honom en gång till under den tiden, den 26 juli 2010. Då var det varken klart när domen skulle komma eller hur domstolen skulle bedöma uppsägningen som gjordes hösten 2009.
Domen om den första uppsägningen kom den 20 oktober 2010 (nr 72/10). Arbetsdomstolen ansåg i motsats till Sveriges Ingenjörer att den vakanta tjänsten redan var tillsatt när uppsägningarna gjordes hösten 2009. Företaget hade alltså inte gjort fel när ingenjören blev uppsagd av arbetsbrist.
Men Sveriges Ingenjörer anser att den andra uppsägningen inte är sakligt grundad. Företaget och Teknikarbetsgivarna har gjort den reservationsvis, alltså för den händelse att den första uppsägningen skulle ogiltigförklaras. Att villkora en uppsägning på det sättet är inte lagligt, menar fackförbundet. Dessutom kunde inte företaget veta om det skulle vara arbetsbrist när domen kom.
Om Arbetsdomstolen hade kommit fram till att den första uppsägningen var fel och därför skulle ogiltigförklaras, så hade företaget normalt haft två val om de inte ville ha kvar ingenjören. Antingen hade företaget kunnat köpa ut honom genom att betala skadestånd enligt paragraf 39 i anställningsskyddslagen eller så kunde företaget inleda en ny uppsägningsprocess. Genom att göra den andra uppsägningen försökte företaget slippa göra någondera.
Helène Robson på Sveriges Ingenjörer har inte tidigare varit med om att arbetsgivare gör så här:
- Det är principiellt väldigt viktigt att få veta om Arbetsdomstolen bedömer att detta är lagligt, säger hon.
Sveriges Ingenjörer yrkar 120 000 kronor i skadestånd till processingenjören. Det höga skadeståndet motiveras med att den andra uppsägningen är särskilt kränkande eftersom ingenjören blir personligt utpekad.