Arbetsrätt

”Jag har hela tiden haft målet att bli delägare”

Åsa Erlandsson är advokat och delägare på Settervalls. Hon stortrivs med sitt yrke. Foto: Jörgen Appelgren
Åsa Erlandsson menar att en utmaning för kvinnor som vill göra karriär är att de ofta har en partner som också vill det. En annan är samhällets förväntningar. Foto: Jörgen Appelgren

MOT STRÖMMEN. Många kvinnor lämnar advokatbyråerna, oftast när det är dags att bilda familj. Men för Åsa Erlandsson har karriären flutit på. Samtidigt ser hon utmaningarna andra står inför, och vad som gjort att hon själv har lyckats.

Publicerad

Åsa Erlandsson är advokat och del­ägare på Setterwalls advokatbyrå, och specialiserad på arbetsrätt. Men planen från början var att bli domare.

– Advokatbyrå kändes läskigt och hårt, och inte alls som en kul arbetsplats, säger hon.

Sedan började hon på Setterwalls. Det var tänkt som ett tillfälligt avbrott, men 20 år senare är hon fortfarande kvar.

– Jag märkte att yrket passade mig väldigt bra, säger hon.

Men det innebär också mycket jobb. Åsa Erlandsson menar att en utmaning för kvinnor som vill göra karriär är att de ofta har en partner som också vill det. En annan är samhällets förväntningar. Själv har hon tre barn, vilket funkade för att hennes man tog det stora ansvaret. Hon fick aldrig någon kritik för upplägget, det var snarare han som blev ifrågasatt.

– Om du är hemma med barnen ses du inte som en riktig man. Och kvinnan är inte en riktig kvinna. Så var det i alla fall då. Du bryter mot en norm, och då måste du vara trygg i det du gör, säger hon.

Hon var också mammaledig i tre omgångar, och på grund av frånvaron tog det tio år att bli delägare.

– Jag har hela tiden haft målet att bli delägare, men accepterat att det skulle ta längre tid eftersom jag var borta, säger Åsa Erlandsson.

Att tappa en medarbetare är en stor kostnad, och kompetensbristen på arbetsmarknaden gör att konkurrensen om nya talanger är stor. Därför pågår diskussioner i branschen om huruvida det skulle gå att öppna upp fler vägar till delägarskap.

– Men branschen har inte riktigt lyckats lösa det, i alla fall inte än, säger Åsa Erlandsson.

Ytterligare en anledning till att många kvinnor väljer familjen framför karriären är att de känner att de inte har så goda chanser att bli del­ägare. En avgörande faktor för att Åsa Erlandsson velat satsa är att hon haft en bra mentor i form av en senior delägare på byrån, som uppmuntrat, coachat och talat för henne. Men hon framhåller också vikten av kvinnliga förebilder.

– Om du knappt ser några kvinnliga delägare, och kvinnorna slutar, tänker du såklart att ’hur ska jag klara det här?’. Jag tänkte också så ibland, säger hon.

Arbetet som advokat beskriver hon som omväxlande och intressant. Det händer saker hela tiden hos klienterna, och frågorna utvecklas. Just nu arbetar hon mycket med sexuella trakasserier och arbetsmiljö. Dessutom tycker hon att det är kul med affärer och gillar att vara ute och hitta nya uppdrag, vilket är en förutsättning för att kunna dra in pengar och bli delägare.

– Men jag inser att alla inte tycker det är lika kul, och de behöver extra stöd för att komma över tröskeln och stanna kvar hos oss, säger hon.

Hon ser också arbetet som fritt. Det går ofta att styra över tiden och boka in möten med klienter när det passar, särskilt för den som blivit lite mer senior i jobbet.

– Jag hoppas kunna fortsätta som advokat många år till, det är ett otroligt kul yrke.