Journalistförbundet svarar på intern las-kritik

2020-11-02 15:12 Tiina Demargne  

Efter att Journalistförbundet ställt sig bakom PTK:s uppgörelse med Svenskt Näringsliv om Las lät kritiken inte vänta på sig. Förtroendevald vid lokala fackklubbar runt om i landet kräver att avtalet omvärderas.

(Uppdaterad) ”Las har varit central för oss, den har gjort oss nyttiga för medlemmarna. Om man nu lagstiftar eller avtalar bort den nyttan – vilket är då argumentet för att vara med i facket? Att vi är duktiga på den andra delen av uppdraget; opinionsbildningen och kamratskapet – räcker det?” skriver de 18 förtroendevalda i ett mejl som tidningen Journalisten publicerat.

”Förbundet fattar inte att avtalet kan bli spiken i kistan för klubbarna. Vem kommer att våga företräda sina arbetskamrater lokalt?
Vem vill ställa upp som lokal förhandlare, om man inte har några lokala vapen kvar? Så sorgligt. Kämpa!", skriver de vidare.

Läs mer: AD: Las-utredning fel ute om kompetens

Uttalandet och debatten om svek ledde till ett extrainsatt möte för Journalistförbundets styrelse i fredags. Och nu svarar tio av de elva ledamöterna på kritiken i Journalisten:

”Det är inte Journalistförbundet som velat försämra Las. Genom att förhandla och träffa avtal har vi velat försvara anställningsskyddet mot ännu större försämringar. Vi är också förbannade på att politikerna inte låtit parterna förhandla i fred”, skriver representanterna för förbundsstyrelsen och berättar att resultatet enligt deras bedömning var det bästa möjliga under de förutsättningar som politikerna skapat:

”Det finns stora värden med överenskommelsen, det är värt att påminna om. Frågor och krav vi haft i avtalsrörelser och på kongresser genom åren har vi nu nått genom förhandlingarna: Visstidsanställda, även frilansar som gör inhopp, får äntligen samma villkor som tillsvidareanställda när de står utan arbete. Både visstidsanställda och tillsvidareanställda har rätt till betald studieledighet för att utveckla sig i arbetet i upp till ett år. Tryggheten för bemanningsanställda ökar. Både kompetensutveckling och omställning stärks avsevärt även på andra sätt.”

De tio är också positiva till statsminister Stefan Löfvens besked i SVT:s Agenda på söndagen, om att överenskommelsen mellan PTK och Svenskt Näringsliv ska gälla som grund till en ny utredning som även LO ska få medverka i.

Förbundstyrelseledamoten Anders Forsström, som är ordförande i journalistklubben på Dagens Nyheter, var oenig och röstade nej till Las-överenskommelsen:

– Försvagas Las blir de enskilda medlemmarna, facket svagare och arbetsplatsen skadas. Jag är orolig för att medlemmar kommer att få ett sämre avslut på yrkeslivet med den här överenskommelsen. Därför röstade jag nej, berättar han för Journalisten.

Ordförande Ulrika Hyllert säger till tidningen att den interna debatt kommer försent:

– Jag hade gärna haft debatten tidigare. Vi har skrivit en debattartikel om förhandlingarna, vi tog upp det på avtalskonferensen med över 100 förtroendevalda och vi har tagit det i avtalsdelegationen. Men det kom inte några frågor. Som läget är nu så håller jag med om att vi borde ha haft möten under hösten. Vi uppfattade inte då att det var viktigt, men i efterhand så håller jag med om den kritiken.

Läs mer om PTK:s och Svenskt Näringslivs överenskommelse här.

Missa inga nyheter - beställ Lag & Avtals kostnadsfria nyhetsbrev

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna