Juholt vittnade i domstol – ville ge avskedad tennistränare jobbet åter

2011-03-25 10:27 Lennart Kriisa  

Håkan Juholt gav sig in i den svåra konflikten i sönernas tennisklubb. Han misslyckades först med att bli ordförande i klubben, sedan ställde han upp som vittne i Arbetsdomstolen för att rädda en avskedad tennistränare.

Stämningen är upprörd i Oskarshamns tennisklubb. Maktkamperna har varit flera och tennistränaren Jozo Grbavac blivit sparkad. Fallet avgjordes nyligen i Arbetsdomstolen. Håkan Juholt, medlem sedan många år i tennisklubben, ställde upp som vittne.

– Han var där för att försvara tennistränaren, säger Nils Frödeberg, vice ordförande i OTK.

Tennistränaren Jozo Grbavac anställdes under 2005. Nils Frödeberg var en av dem som tog beslutet att avskeda honom fyra år senare. Nils Frödeberg var övertygad om att det skulle hålla i domstolen. Han hade en rad anmärkningar mot tennistränaren. Jozo Grbavac skulle ha smutskastat styrelsen, låtit en annan tennisklubb spela gratis på banorna, arbetsvägrat och struntat i att följa instruktioner.

– Jag har jobbat som rådman i 35 år och kan det här. Vi hade tillräckligt, säger Nils Frödeberg.

Fackförbundet Unionen höll inte med och stämde klubben till Arbetsdomstolen. Inför rättegången kallade Unionens ombud ett antal vittnen, bland annat Håkan Juholt.  Hans barn hade spelat i klubben under många år och Håkan Juholt hade själv gått med som medlem. 

Tidigare hade Håkan Juholt försökt bli ordförande i klubben. Han hade uppmärksammat de interna striderna och ville skapa arbetsro. Men han motarbetades av flera styrelseledamöter och någon ordförandepost blev det inte. Däremot fick han chansen att vittna i Arbetsdomstolen efter att tennistränaren blivit avskedad.

Nils Frödeberg tycker inte att Håkan Juholt gjorde någon större insats.

– Han inledde med att tacka för allt tennisklubben gjort för hans barn, sedan var det inte så mycket mer. Håkan framförde bara några andrahandsuppgifter, säger Nils Frödeberg.

Tennistränaren Jozo Grbavac är ändå tacksam över att Håkan Juholt ställde upp.

– Han är en av de finaste människor jag känner. Han vet vad rättvisa innebär.

Arbetsdomstolen drog ut på domen, över tre månader fick Jozo Grbavac vänta. Sedan fick han glädjebeskedet. Domstolen gick helt på hans linje. Förvisso slog domstolen fast att Jozo kallat styrelseledamöterna för idioter, men det hände bara vid ett tillfälle och sådant måste arbetsgivaren tåla. Jozo fick tillbaka jobbet och 125 000 kronor i skadestånd.

– Det känns helt fantastiskt. Att jag blev avskedad har sin grund i det hårdare samhällsklimatet, att arbetsgivaren väljer att avskeda istället för att reda ut problem, säger han.

Arbetsgivarens ombud, chefsjuristen Sven Lindvall på Arbetsgivaralliansen, accepterar förlusten i Arbetsdomstolen. Men han är också självkritisk.

– Flera vittnen hördes över telefon. Det hade nog varit bättre om de varit på plats. Närvaron hade givit mer tyngd åt deras berättelser.

Samtidigt är han förvånad över att Arbetsdomstolen inte tog hänsyn till att det handlade om en liten ideell förening.

– Det sämsta anställningsskyddet finns hos små arbetsgivare, så har det alltid varit men inte den här gången tydligen. Om tennistränaren varit anställd hos kommunen hade jag varit mindre förvånad över utgången.

För tennisklubben har konflikten blivit en dyr historia. Skadeståndet och rättegångskostnaderna har kostat över 300 000 kronor. Nu har klubben sagt upp Jozo Grbavac på grund av arbetsbrist. Han får arbeta kvar under uppsägningstiden på tre månader.

– Vi har helt enkelt inte råd att ha kvar honom, säger Nils Frödeberg.

Håkan Juholt har inte haft tid att uttala sig. Hans presschef, Fredrik Kornebäck, låter däremot hälsa:

– Jag vet att Håkan Juholt tycker det är oerhört viktigt med ordning och reda på arbetsmarknaden. Och det gäller också en tennisklubb i Oskarshamn.

Lennart Kriisa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna