Känd förlikning 2: Systembolaget

2005-01-26 09:22 Elisabet Örnerborg  

Efter tre dagar och tre nätter kunde Systembolaget och de sju avskedade butikscheferna komma överens.

Mattias Landgren, nu HTFs chefsjurist, då de avskedade HTF-medlemmarnas juridiska ombud, tror att det inte bara var förra årets mest segdragna utan de mest segdragna förlikningsförhandlingar domstolen haft på decennier.
- Vi slutade tre eller fyra på morgonen och sen började vi klockan nio igen.
På begäran av parterna ledde ADs ordförande Carina Gunnarsson hela tiden förlikningsförhandlingarna.
De sju butikscheferna hade avskedats för att de hade brutit mot Systembolagets policy och regelverk. Bolaget hävdade att de i strid med policyn hade favoriserat vissa leverantörer på andra leverantörers bekostnad. De här sju var inte samma butikschefer som Systembolaget sedan kom att polisanmäla för att ha tagit emot mutor.
Facket menade att arbetsgivaren inte på något sätt hade visat att det som bolaget nu lade de anställda till last skulle vara otillåtet. Men bolaget stod på sig. Varpå HTF stämde det till AD för brott mot anställningsskyddslagen.
När den utsatta huvudförhandlingen närmade sig ville Systembolaget ställa in den med motiveringen att ombudet skulle vara föräldraledig. Innan någon ny tid till huvudförhandling satts ut var förlikningen ett faktum.
- Alla var nöjda med uppgörelsen, säger Mattias Landgren.
Han väljer att svara generellt på frågan varför de inte hade förlikts tidigare.
- I många fall är positionerna låsta i de lokala och de centrala förhandlingarna. Ju längre tiden går ju klarare blir processen.
- När parterna ser processen framför sig i domstolen tar de sitt ansvar och hittar en gemensam lösning.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen