KI:s förra rektor slår tillbaka mot Heckschers utredning

2016-09-08 10:50 Tiina Demargne  

”Att det inte gjordes någon anställningsintervju eller särskild kontroll av cv vid Macchiarinis anställning är olyckligt, men inget som var exceptionellt. Vi följde den gängse ordningen som då fanns för att anställa en gästprofessor.” Det skriver Harriet Wallberg Henriksson, tidigare rektor vid Karolinska institutet, KI.

Harriet Wallberg Henriksson sparkades i måndags under uppmärksammade former från jobbet som Universitetskansler.

- Förtroendet för henne är skadat, uppgav forskningsminister Helene Hellmark Knutsson, på en presskonferens.

Samma dag hade Sten Heckscher, tidigare rikspolischef och näringsminister, presenterat en utredning om ansvarsfrågorna i turerna kring kirurgen Paolo Macchiarinis verksamhet.

Nu, tre dagar senare, går Harriet Wallberg Henriksson i svaromål, efter att hon fått svidande kritik i utredningen. Det framkom att hon var den som först träffade Paolo Macchiarini och försökte få honom till Karolinska institutet, KI.

Harriet Wallberg Henriksson skriver i dag på DN Debatt:

”Sten Heckscher skriver i sin rapport: 'Vår slutsats är att rekryteringen av Macchiarini som gästprofessor vid KI 2010 drevs igenom på ett olämpligt sätt och dessutom i former som inte uppfyller krav på dokumentation och ärendehantering som finns.'

Samma slutsats måste då gälla de rekryteringar av gästprofessorer som gjordes vid Stockholms universitet då Heckschers var ytterst ansvarig för verksamheten. Han påtalar i rapporten att det är universitetsstyrelsen som ska säkerställa att universitetet har tillräckligt bra administrativa rutiner.

Det ligger nära till hands att underkänna Sten Heckschers utredning mot bakgrund av att gästprofessorstillsättningar på Stockholms universitet har skett på ett så 'slarvigt, nonchalant och omdömeslöst sätt' under hans tid som ordförande i universitetsstyrelsen./.../

Vi är många som är angelägna om att förtroendet för KI så snart som möjligt återupprättas. Det är ett långsiktigt arbete som kommer att ta tid. Men ett första steg är att ge en sann bild av händelseförloppet och de administrativa rutinerna vid KI under Macchiariniaffären. Sten Heckschers rapport lyckas inte med det.”

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna